PRIZEMLJENJE

Zadar zbog ulaska u EU gubi čak 40 milijuna eura

Velika Britanija nije dio Schengena, pa Ryanair neće moći slijetati na zadarski aerodrom
 Branislav Grgurović/CROPIX

ZADAR - Izgubi li Zračna luka Zadar status međunarodnog aerodroma na koji, nakon ulaska u EU, više neće moći slijetati putnici i turisti izvan schengenskog prostora poput Britanaca i Rusa, bit će to udarac ravan katastrofi.

Ne samo za zadarski aerodrom koji je praktički oživio zahvaljujući dolasku najvećeg svjetskog niskotarifnog prijevoznika Ryanaira i njegovih linija s Velikom Britanijom, već i za cjelokupni turizam šire zadarske regije čiju su sliku upravo ti gosti značajno izmijenili zadnjih nekoliko godina.

Uznemirujuća vijest za Zadar proizlazi iz Akcijskog plana Vlade o integralnom upravljanju granicom, strateškog dokumenta u pregovorima za pristupanje EU, koji predviđa da se izravni zračni promet sa zemljama izvan Schengena odvija samo preko Splita, Dubrovnika i Zagreba.

Deset puta veći promet

Ostali aerodromi, među njima i Zadar, izgubit će status međunarodnih aerodroma i služiti domaćem prometu unutar EU. Ova vijest dolazi u najgorem mogućem trenutku za zadarsku Zračnu luku. Aerodrom kojemu je prije samo osam godine prijetilo zatvaranje, svoj je promet u tom razdoblju povećao čak 10 puta!

- To je prava katastrofa, ne samo za aerodrom, nego za cijeli Zadar i županiju - kaže zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.

‘Neka nam sve ukinu’

Koliki bi gubitak značio odlazak Britanaca najbolje govori podatak kako će od 80 tisuća putnika, koji su ove godine u Zadar dovele dvije najveće niskotarifne kompanije - irski Ryanair i njemački Germanwings - zadarski turizam zaraditi nevjerojatnih 40 milijuna eura!

- Bilo bi najbolje da nam uz aerodrom ukinu još i autocestu i međunarodni brodski promet - ironično zaključuje Grgurović.





NOVA ULAGANJA

Za terminal 7 milijuna kuna

Zbog rekordnog povećanja prometa Zračna luka Zadar krenula je s velikim infrastrukturnim investicijama na koje će u 2009. biti potrošeno više od sedam milijuna kuna. Putnički terminal širi se na 7500 kvadratnih metara, značajno se povećava parkiralište, završeno je komercijalno robno skladište, a u izradi je i dokumentacija za proširenje piste.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:07