ODLUKA UPRAVE

ZABRANJUJE SE KUPANJE U NACIONALNOM PARKU KRKA Čuveni Skradinski buk postaje zabranjena zona, iznimka od pravila bit će na samo tri mjesta u parku

Kupanje na Skradinskom buku
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Uprava Nacionalnog parka predstavila je novi pravilnik prema kojem se kupanje zabranjuje na gotovo cijelom području parka, piše HRT.

Time se želi očuvati prirodu, ali i smanjiti stradavanje posjetitelja. Naime, u posljednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo se petero ljudi.

- Temeljni cilj JU NP Krka je očuvanje procesa taloženja sedre. Jer cjelokupna opstojnost bazena rijeke Krke i njezina živoga svijeta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja, rekla je za HRT Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primjenjivat će se tek od 1. siječnja 2021. godine.

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo razdoblje prilagodbe, naročito zbog turističkih agencija koje dovode posjetitelje u Nacionalni park, dodaje Slavica.

Iznimno, kupanje će i dalje biti dopušteno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa. Tradicionalna su to kupališta domicilnog stanovništva. Struka je na stalnom oprezu zbog mogućeg utjecaja kupača odnosno posjetitelja na prirodu Parka te globalnih klimatskih promjena.

- Nikakve drastične ni alarmantne promjene nema, jer redovitim praćenjem mi reagiramo - spremni smo u stvari reagirati. Ali, hvala Bogu, nije bilo potrebe do sada. Samo što želimo prevenirati bilo kakvu štetu koja bi mogla nastati na ekosustavu, navodi mr. sc. Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedre i biološku raznolikost NP-a Krka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:53