TUŽILA STOMATOLOGA

ZABORAVNI MINISTAR ‘Trpjela sam bolove jer Varga mjesecima nije dovršio vještačenje’

D. A. je tužila stomatologa zbog loše napravljenog mosta, vještak Varga obavio je pregled, ali nije napisao nalaz
 Roberto Orlić/CROPIX

Sudski postupak profesorice hrvatskog jezika D. A., koji je pokrenula protiv stomatologa M. K. za naknadu štete, mjesecima stoji jer izabrani sudski vještak od prosinca prošle godine, unatoč požurnicama i upozorenjima, nije dostavio vještački nalaz iako je to morao učiniti u roku od 30 do maksimalno 60 dana. A imenovani sudski vještak je - aktualni ministar zdravlja Siniša Varga.

- U rujnu prošle godine imenovan je vještak, a radilo se o Siniši Vargi, koji je tada bio ravnatelj HZZO-a. Odmah sam uplatila 4000 kuna predujma za vještačenje. Vještak je spis podignuo tek dva i pol mjeseca kasnije, a 19. prosinca obavio je pregled - kaže D. A., zaposlena u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

Pregled je obavljen je u ordinaciji Vargine supruge, a Vargu opisuje kao ugodnog i stručnog stomatologa.

- Ispričala sam mu tijek događaja, a on me zamolio da mu to pošaljem i pismeno, u elektronskom obliku, kako bi mogao koristiti moju priču pri pisanju nalaza. Poslala sam odmah sljedeći dan - kaže D. A.

Nije mogla žvakati

Međutim, Varga nikako nije slao nalaz. Poslala mu je nekoliko molbi mailom da napravi nalaz i upozoravala ga kakve bolove trpi. Požurivao ga je i njezin odvjetnik, a i sud je slao upozorenja. Zbog, kako tvrdi, nestručno napravljenog mosta, zbog čega je i tužila zubara, D. A. je trpjela jake bolove: nije smjela sanirati zube za slučaj da bude zatraženo nadvještačenje.

- Došlo je do pomaknuća čeljusti. Nisam mogla žvakati, skupljala mi se slina, pljuckala sam dok govorim, nisam mogla zatvoriti usta. Boljelo me uho i oko, imala sam glavobolje. Mišići vrata i lica su mi se ukočili, jedva sam govorila. Sve sam to napisala i opisala Vargi - priča D. A.

Tjedan dana prije nego što je u lipnju postao ministar, Vargu je sud razriješio dužnosti stalnog vještaka na njegov zahtjev - naveo je da zbog prezauzetosti više nije u mogućnosti obavljati te poslove.

Opet na početku

- Znala sam da sam opet na početku. Vjerojatno će sad sud morati imenovati novog vještaka - priča D. A., koja je nakon toga, ne mogavši više izdržati, popravila zube. Vjeruje da će novi vještak moći napraviti nalaz temeljem Varginih snimki i pregleda.

Njezin postupak vuče se još od 2012. Tužba je na sud stigla krajem studenog te godine, u svibnju 2013. održana je glavna rasprava, a u rujnu naloženo vještačenje. Koje još nije završeno. Ministar Varga ostao je iznenađen informacijom. Radilo se, kaže, o nenamjernom previdu i propustu zbog kojeg se duboko ispričava D. A.

- Zahvaljujem na informaciji koja će mi pomoći da unaprijedim rad kako ovakve propuste više ne bih ponovio - poručio je.

Dužnosnici prema zakonu smiju biti sudski vještaci

- Načelno, dužnosnicima je zakonski dopušteno da kao dodatnu djelatnost obavljaju poslove sudskog vještaka ako to ne utječe na obavljanje njihove javne dužnosti. No svaki sporan slučaj se posebno procjenjuje - kaže Dalija Orešković, predsjednica saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Neki dužnosnici koji su imali status stalnog sudskog vještaka zatražili su, pri stupanju na dužnost, mišljenje Povjerenstva radi li se tu o sukobu interesa. Ministar Varga nije takvo nešto zatražio.

- Naša su mišljenja bila različita - većinom nismo našli elemenata sukoba interesa. Sukob bi, na primjer, bio kad bi ravnatelj HZZO-a vještačio u slučaju u kojem se naknada štete traži ili naplaćuje od HZZO-a - kaže Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:04