TESTIRANJE ZNANJA

Za više od 37 tisuća četvrtaša u ponedjeljak počinju nacionalni ispiti - sutra hrvatski!

Prvi je na rasporedu ispit iz hrvatskog jezika i to ne samo u odabranim eksperimentalnim školama nego svim četvrtašima

Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Učenicima četvrtih razreda u ponedjeljak počinju nacionalni ispiti, prvi je na rasporedu ispit iz hrvatskog jezika, i to ne samo u odabranim eksperimentalnim školama nego svim četvrtašima, a ima ih ukupno 37.007, a od 11. ožujka čekaju i osmaše. Osim ispita iz hrvatskog jezika koji traju do 8. ožujka, učenici četvrtih razreda polagat će ispite iz matematike koji počinju 6. ožujka, a 8. ožujka iz prirode i društva.

Provedba nacionalnih ispita počela je, podsjetimo, eksperimentalno u 81 školi. Prošle godine prvi put su ih pisali svi učenici osmih razreda, a sada, tri godine od uvođenja, uz osmaše u svim školama pišu ih i svi četvrtaši, kazao je Hini ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Učenicima osmih razreda također je prvi na redu ispit iz hrvatskog jezika 11. ožujka, a dva dana kasnije, 13. ožujka, strani jezik, 15. slijedi matematika, biologija 19., a fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. ožujka, geografija 26. ožujka, a kemija 27. ožujka.

Nacionalni ispiti ni ove se godine neće ocjenjivati niti će utjecati na ocjene, ali rezultati, broj bodova i postotak bit će uneseni u e-Dnevnik. Ispiti se pišu u redovne nastavne dane, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja školama je izdao preporuku da u te dane ne bi trebale organizirati druge aktivnosti, kao i to da učenici ostanu pošteđeni drugih pisanih ili usmenih provjera.

Ispiti će se provoditi u učionicama. Za njih vrijedi jednako pravilo kao i na državnoj maturi: mobiteli i drugi elektronički uređaji nisu dozvoljeni. Eventualni izostanci učenika moraju se opravdati, ali neće biti naknadnih ispita za one koji ih ne budu pisali prema rasporedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:43