PROMJENA VREMENA

ZA VIKEND DO 20 CENTIMETARA SNIJEGA! Oprez, puhat će i snažan vjetar, meteorolozi izdali niz upozorenja

 Robert Fajt / CROPIX, Meteoalarm

Petak će, prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, označiti kraj poduljeg toplog perioda koji je, neuobičajeno za ovo doba godine, obilježio dobar dio studenoga.

Na Jadranu i u područjima uz njega bit će promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimice s malo kiše, osobito na sjevernom dijelu. U središnjim i istočnim područjima pretežno i djelomice sunčano, poslijepodne uz postupno naoblačenje.

Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u gorju s jakim i olujnim udarima, a na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu između 9 i 14, a najviša dnevna većinom od 14 do 19 °C.

Meteoalarm je zbog jakog i olujnog vjetra izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku. U Lici i Gorskom kotaru udari jugozapadnog vjetra mogli bi biti orkanske snage i dosezati brzinu od čak 130 kilometara na sat. Stoga je ondje na snazi narančasto upozorenje, koje upućuje na opasne vremenske uvjete. U ostalim je krajevima objavljeno upozorenje žute boje, koje označuje potencijalno opasno vrijeme.

U subotu će u cijeloj državi biti oblačno s kišom, a u unutrašnjosti uz zahladnjenje sa susnježicom i snijegom. U gorju se očekuje snježni pokrivač, kojeg krajem dana moze biti i u nizinama.

Meteoalarm je zbog kiše, vjetra i snijega za subotu izdao čitav niz upozorenja za cijelu Hrvatsku. Najdeblji se snježni pokrivač, do 20 centimetara, može očekivati u Lici i Gorskom kotaru.

Na širem karlovačkom području i Banovini moglo bi pasti do 10 centimetara snijega, dok u Slavoniji, Baranji i sjeverozapadnom dijelu unutrašnjosti ne bi trebalo biti više od pet centimetara snijega, ondje gdje bude padao.

Gdje god bude padala kiša, mjestimično bi mogla biti obilnija, na sjevernom Jadranu i u dalmatinskom zaleđu ponegdje bi je moglo pasti i do 50 litara po četvornom metru. Posvuda će puhati vjetar, u unutrašnjosti jak sjeverac i sjeveroistočnjak, na Jadranu isprva jak jugozapadnjak, a kasnije jaka i olujna bura.

U nedjelju prestanak oborina i djelomično razvedravanje, a u ponedjeljak pretežno sunčano i hladno. I u nastavku sljedećeg tjedna maksimalne će dnevne temperature biti primjerenije ovom dijelu godine nego dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:35