IMUNOLOG POLIĆ

‘Za tri tjedna imat ćemo kaos! Procijepljenost? Pogledajte primjere Danske i Portugala...‘

‘Šteta je da se nisu postepeno uvodile strože mjere, primjerice, da su se nakon ljeta više koristile covid potvrde‘, smatra Polić

Bojan Polić

 Matija Djanjesic/Cropix

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 6310 novozaraženih koronavirusom, što je uvjerljivo najveća dnevna brojka od početka pandemije.

Među testiranima bila je gotovo polovica zaraženih, a povećan je broj hospitaliziranih na 1680 od kojih 219 na respiratoru. U posljednja 24 sata umrle su i 32 osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na presici nakon sjednice Vlade da će Nacionalni stožer uvesti nove mjere.

- Reagirat ćemo kao Vlada i Stožer, usuglašavamo nove mjere i objavit ćemo ih sutra javnosti, rekao je Beroš.

Za razliku od javnosti stručnjaci nisu previše iznenađeni onim što se događa i tvrde da je to rezultat prevelikog opuštanja zadnjih mjeseci.

"Za očekivati"

"Bilo je za očekivati. Moram reći da nisam iznenađen onim to se događa s koronom u Hrvatskoj jer već duže vrijeme imamo vrlo blage epidemiološke mjere odnosno gotovo nikakve, a i one se uglavnom ne poštuju. Uz to treba dodati i premalo cijepljenih da bi se stekao širi imunitet koji bi jamčio, ako ništa drugo, barem smanjenje pritiska na bolnice i smanjenje broja umrlih. Zabrinjavajuće je da se ništa nije poduzelo barem početkom listopada kad smo vidjeli da brojke rastu", kaže prof. dr. Bojan Polić, imunolog i predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Naglašava i da će se, u slučaju da se sad svi procijepimo, imunost steći za pet do šest tjedana pa to ne može bitnije utjecati na ovaj val korone, odnosno trenutačnu situaciju. Polić drži da su sad nužne epidemiološke mjere koje u kraćem vremenu mogu utjecati na smanjenje broja zaraženih.

"Šteta je da se nisu postepeno uvodile strože mjere, primjerice, da su se nakon ljeta više koristile covid potvrde. To bi građane navelo na cijepljenje, a također bi se onemogućilo širenje zaraze u ovoj mjeri. Bojim se da je sad šibica dogorjela do prstiju pa bi za dva do tri tjedna mogli imati kaos u bolnicama kad se broj novozaraženih pretoči u novo hospitalizirane pa onda i umrle. Tad će se morati uvesti neke drastične mjere jer si ipak ne možemo dozvoliti kolaps sustava i situaciju da se mora birati koga staviti na respirator. Cijepljenje će pomoći tek na duge staze", objašnjava prof.dr. Polić.

Portugal kao dobar primjer

Što znači dobra procijepljenost govori primjer Portugala. Oni su cijepili više od 90 posto građana i tako smirili i zdravstveni sustav te smanjili broj umrlih. Naime, u trećem valu korone imali su dnevno i do 300 umrlih, a sad, nakon te velike procijepljenosti, ne više od 7. U Danskoj je ista situacija, odnosno, imaju dva do tri umrla dnevno, a prije procijepljenosti višoj od 90 posto brojke su bile puno veće. Naime, i druge zemlje imaju porast pozitivnih, ali nemaju tako veliki broj umrlih i teško bolesnih kao Hrvatska.

"Trebali smo reagirati puno ranije s mjerama i pokušati povećati broj cijepljenih. Ovaj broj novozaraženih neće se vjerojatno zaustaviti bez barem djelomičnog lockdowna", smatra prof.dr. Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:35