USIJANA ATMOSFERA

Za sve one koji nisu shvatili: Novosti sutra opet izlaze s naslovnicom 'Oba su pala'!

 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Zagrebačka policija potvrdila je da joj je redakcija srpskog tjednika "Novosti" u kojem je na naslovnici objavljena fotografija dvaju hrvatskih Migova uz naslov "Obadva, obadva su pala!" danas prijavila anonimne prijetnje.

Redakcija tjednika "Novosti" priopćila je danas da cijelo prijepodne prima prijetnje putem elektroničke pošte i telefona u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik izgubiti glavu. U tjedniku kažu da prijetnje shvaćaju ozbiljno. Danas je redakciju Novosti zbog prijetnji u najužem središtu Zagreba čuvala policija.

- Dogodi li se išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji su jučer u svojim priopćenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, zlonamjerno interpretirajući našu naslovnicu - priopćile su "Novosti", koje su odlučile i u novom broju izaći s identičnom naslovnicom, samo s crvenom podlogom, uz poruku: 'Za Čička i sve one koji nisu shvatili'.

- Kada Branimir Glavaš kaže: “Obadva, obadva su pala”, onda je to super, a kada mi to objavimo, onda dobivamo prijetnje da nas treba pobiti i zaklati. Znači, nije važno o čemu se govori, nego tko govori. Neka nam daju popis tema o kojima Srbi u Hrvatskoj trebaju pisati - kaže Andrea Radak, izvršna urednica tjednika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće i financira se iz proračuna.

Zbog naslovnice tjednika i činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna prvo je prosvjedovao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), potom Ministarstvo obrane i Glavni stožer OS RH, te brojne udruge.

Iz tjednika 'Novosti' navode da zbog ozbiljnosti situacije očekuju da će vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor svoje podređene pozvati na odgovornost.

Josipović: Naslovnica je uistinu bila neukusna

Ivo Josipović, predsjednik RH: Ne sviđa mi se takva naslovnica. Neukusna je, neka izdavač vidi treba li nastaviti takvu politiku.

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a: Mislim da je to nespretna, nezgodna i neukusna aluzija koju su mogli izbjeći. Možda se ne moraju ispričavati, ali nije najspretnije reći da će se i ubuduće tako ponašati.

Danijel Srb, predsjednik HSP-a: Taj list provocira i vrijeđa sve hrvatske državljane koji ga svojim radom financiraju. Takva naslovnica je iskaz neprihvaćanja hrvatske države.

HND: Dnevnik HTV-a imao je doslovce isti telop

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zbog anonimnih prijetnji traži punu zaštitu za zaposlenike Novosti. U HND-u također smatraju kako je loše i opasno kada medije kritizira vojska, koja je naslovnicu Novosti okvalificirala 'uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamjerne građane'.

'Vojne institucije tako javno prosuđuju koji su hrvatski građani dobronamjerni, a koji nisu, odnosno koji su neprijatelji', tvrde u HND-u i podsjećaju: 'Doslovce isti telop 'Oba su pala' imao je i središnji Dnevnik HTV-a na dan kada su pali hrvatski migovi.

Glavni urednik: Mi smo drski, vrijeđamo, a vrijeđali smo i prije jer nama je sloboda važnija od svetinja

- Nemam se razloga braniti. Čičak je potpuno u pravu. Mi smo drski, vrijeđamo, a vrijeđali smo i prije jer nama je sloboda važnija od svetinja. Mi smo se svjesno našalili s tzv. svetinjama Domovinskog rata da ispitamo granice sloboda - rekao je glavni urednik Novosti Rade Dragojević. Dodao je kako Novosti kao antimilitaristička redakcija pozdravljaju svaki pad aviona.

- Da su piloti poginuli, to bi, slažem se, bilo neukusno - kaže Dragojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:57