RAT S KRVOPIJAMA

Za suzbijanje komaraca Grad Osijek osigurao 5,15 mil. kuna, Vlada pomaže s dodatnih 2,5 mil.

‘Zasad neće biti najezde komaraca, brojnost komaraca se kreće između jedne i 145 jedinki, što su niske brojke‘

Ivan Radić

 Grad Osijek

Na početku još jedne sezone komaraca, gradu Osijeku Vlada RH odobrila je 2,5 milijuna kuna dodatne financijske pomoći za borbu protiv dosadnih krvopija.

- Grad Osijek ove je godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. U proračunu smo osigurali 5,15 milijuna kuna. Nažalost, čak 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji u svojim proračunima nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv komaraca, najveći broj njih planira simboličnih 10 do 50 tisuća kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

image

Ivan Radić

Grad Osijek

- Početkom svibnja uputio sam Vladi Republike Hrvatske zamolbu za financijsku pomoć za provedbu mjera dezinsekcije na području Grada Osijeka. Jučer smo u Saboru izglasali rebalans proračuna kojim je Gradu Osijeku odobreno dodatnih 2,5 milijuna kuna za borbu protiv komaraca – dodao je gradonačelnik te zahvalio saborskim zastupnicima i Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Također je rekao kako komarci nisu samo javnozdravstveni, nego i gospodarski problem, te podsjetio kako je Grad Osijek prošle godine proveo 109 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna. Vlada je i te godine pomogla s 1,6 milijuna kuna – istaknuo je Radić.

image

Ivan Radić

Grad Osijek

- Već u siječnju ove godine smo usvojili Godišnji program i Provedbeni plan kontrole komaraca. Ugovoren je monitoring, kao i stručni nadzor i kontrola učinkovitosti tretmana, te izvođači tretmana. Prvi larvicidni tretmani odrađeni su 20. svibnja. Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio je njihovu uspješnost – kazao je gradonačelnik i najavio kako će se Grad ove godine protiv komaraca boriti s dva aviona, s obzirom na to da je nabavljen novi dvomotorac koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta.

image

Goran Ivanović

Grad Osijek

Saborski zastupnik Goran Ivanović istaknuo je kako komarci nisu problem samo Grada Osijeka, već svih koji žive u Slavoniji, Baranji i Srijemu, te da u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti treba ugraditi i dio o komarcima. Poručio je kako će se na tomu i raditi i zahvalio premijeru Plenkoviću i županu Ivan Anušiću, koji se također uključio u borbu protiv komaraca. Apelirao je na okolne općine da poštuju preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ OBŽ izvijestila je o stanju na terenu:

- Monitoring smo započeli već u ožujku, situacija je zadovoljavajuća. Redovito pratimo vodostaje Drave i Dunava, koji još uvijek ne prelaze granicu plavljenja. Zasad neće biti najezde komaraca, brojnost komaraca se kreće između jedne i 145 jedinki, što su niske brojke – izvijestila je Turić.

image

Nataša Turić

Grad Osijek

Osječki gradonačelnik na koncu je zaključio kako traži od svih uključenih u sustav kontrole i suzbijanja komaraca pravodobnu, brzu i učinkovitu reakciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:15