SKUPLJAJU POTPISE ZA SABOR

ZA SDP JOŠ NIŠTA NIJE ZAVRŠENO'Mi smo stalno tri koraka ispred HDZ-a.Dvije su opcije: Vladu ćemo formirati mi ili idemo na izbore'

Nekoliko istaknutih SDP-ovaca odaje dojam da se jučer ništa nije značajno dogodilo
 Goran Mehkek/CROPIX

- Neka i Most napokon donese neku odluku. O programima uopće nisu ni raspravljali, a mi smo mislili da će odluku o tome koju će koaliciju podržati donijeti na temelju ocjene naših reformskih programa. Na kraju će odluku donijeti na foteljama, a ne na programima - kazao nam je jedan od vodećih SDP-ovaca komentirajući izjavu glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje po kojoj je Most spreman formirati vlast s HDZ-om.

Mi smo vrlo jasno rekli svoje stavove, a sada treba vidjeti što će HDZ odgovoriti Mostu i kako će se oni prema tome postaviti. SDP od samog početka ima inicijativu, otvoreni smo i stalno smo tri koraka ispred HDZ-a. No, Most je taj koji napokon mora odlučiti što će i to javno reći - kaže naš sugovornik. Nije imao prognozu kako će završiti svi razgovori i pregovori oko formiranja nove vlasti, no po njemu su izgledne samo dvije opcije. Po jednoj će Vladu formirati koalicija Hrvatska raste, a po drugoj idemo na ponovljene izbore.

Na pitanje što će biti s konstituiranjem Sabora, posebno nakon što su se ustavni stručnjaci izjasnili da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović treba sazvati nastavak konstituirajuće sjednice, naš sugovornik bez imalo uzbuđenja odgovara da treba vidjeti tko će što poduzeti, pa će se onda znati i reagirati. SDP je, inače, na stavu da Leko treba sazvati nastavak sjednice Sabora, ali tek kada se sastavi većina koja bi podržala izbor novog predsjednika.

- Još uvijek nemamo tu većinu, ali smo blizu - kaže naš sugovornik i napominje da bi od Mosta bilo odgovorno da je donio odluku makar o konstituiranju Sabora, ako već ne želi ni o čemu drugom. - Ali su šansu i za tu odluku prokockali - rekao je naš sugovornik iz vrha SDP-a. U razgovorima s nekoliko istaknutih SDP-ovaca stekli smo dojam kao da se jučer ništa nije značajno dogodilo i kao da još uvijek imaju šanse za nastavak pregovora s Mostom i formiranje većine.

- Vidjet ćemo danas kakav će biti odgovor - kaže jedan istaknuti član Predsjedništva SDP-a, uvjeren da će se Sabor konstituirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:31