ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Za poskupljenje vode u Zagrebu politički je odgovorna gradska vlast, neka još jednom promisle o tom potezu‘

Limitiranjem cijena struje i plina Vlada je svima u Hrvatskoj dala snažnu potporu, dodao je premijer

Andrej Plenković

 Nera Simic/CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je poskupljenje vode u Zagrebu politička odgovornost gradske vlasti s obzirom na to da je Vlada omogućila svima, pa i Gradu Zagrebu, mnogo povoljnije okolnosti u odnosu na one na tržištu.

- Vladina politika je da građani prođu kroz energetsku, prehrambenu i inflatornu krizu sa što manje udara na njihov standard, a za ono što čine lokalni čelnici moraju odgovarati oni sami - rekao je Plenković komentirajući poskupljenje vode u Zagrebu za oko 20 posto od sljedeće godine.

- Računi koje imaju naši gospodarstvenici za struju i plin su tri do pet puta jeftiniji nego što su tržišne cijene, to ljudi zaboravljaju. Ako smo to napravili i dali Gradu Zagrebu i njegovim institucijama, da imaju puno povoljnije okolnosti nego što bi imali inače, onda je to sad politička odgovornost onih koji su dobili povjerenje Zagrepčana da upravljaju - izjavio je premijer tijekom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji.

Limitiranjem cijena struje i plina Vlada je svima u Hrvatskoj dala snažnu potporu, dodao je i poručio zagrebačkoj vlasti da još jednom promisli o svom posljednjem potezu.

Nakon najave Zagrebačkog holdinga o poskupljenju vode za 20 posto, gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je korekcija cijena bila neizbježna, no da se u to išlo tek nakon što su napravljene sve moguće interne uštede.

Istaknuo je da više od godinu dana nijedna komunalna usluga u Zagrebu nije poskupjela, unatoč inflaciji zbog koje je ove godine u proračunu izgubljeno oko milijardu kuna te najavio da će tri četvrtine od poskupljenja ići u investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:41