JUTARNJI DOZNAJE

Za plaće zaposlenih u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u 2020. isplaćeno više od 33 milijuna kuna

Riječ je o sredstvima državnog proračuna za preko 200 zaposlenika u administrativno-upravljačkom tijelu Sveučilišta
Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
 Ranko Suvar/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja traži mogućnost uvođenja kontrole podataka u službenom Registru zaposlenika (RegZap) nakon što se pokazalo da pojedina sveučilišta donose odluke o zapošljavanju mimo suglasnosti Ministarstva.

Kako doznajemo, samo za plaće zaposlenih u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prošloj je godini isplaćeno više od 33 milijuna kuna, odnosno prosječno mjesečno oko 2,750.806 kuna. Riječ je o sredstvima državnog proračuna za preko 200 zaposlenika u administrativno-upravljačkom tijelu Sveučilišta.

- U okviru autonomije sveučilišta i akademske samouprave, propisane odredbama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, Sveučilište u Zagrebu samostalno upravlja svojim ljudskim resursima, a na temelju odluka nadležnih tijela - rektora, Senata i Sveučilišnog savjeta, poručuju iz Ministarstva.

Telegram.hr pisao je jučer kako je u posljednjih šest i pol godina, od kada je na čelu Sveučilišta Damir Boras, u Rektoratu je zaposleno 87 ljudi, od kojih 11 bez suglasnosti MZO. Time je broj djelatnika u stručnim službama Rektorata porasao na ukupno 215 zaposlenika.

Za usporedbu, Rektorat Sveučilišta u Rijeci u ovome trenutku zapošljava 106 djelatnika, pri čemu ih je oko trećina angažirana na tehničkim poslovima oko kampusa. Njihov je Senat, međutim, donio odredbu prema kojoj se prednost pri zapošljavanju daje znanstvenom kadru na Sveučilištu, zbog čega posljednjih godina, po tvrdnji rektorice Snježane Prijić Samaržije, nemaju novozaposlenih u Rektoratu.

Upravi Sveučilišta jučer smo postavili upit na temelju kojih kriterija Rektorat provodi proces zapošljavanja, je li broj radnih mjesta limitiran i jesu li točni navodi o zapošljavanju bez suglasnosti Ministarstva znanosti. Odgovore nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:12