‘NEHUMANO PONAŠANJE‘

Za liječenje u Sloveniji HZZO istarskom zavodu za hitnu medicinu šalje kazne

Kako su kazali šef IDS-a Dalibor Paus i novigradski gradonačelnik Anteo Milos, građani Bujštine danas su zakinuti za temeljnu zdravstvenu zaštitu
 Barbara Ban

Istra će sama riješiti pitanje zbrinjavanja i pokrivanja troškova građana Bujštine koji odlaze na liječenje u bolnicu u Izoli dok se ne nađe neko novo rješenje. Naime, kako su kazali predsjednik IDS-a Dalibor Paus i novigradski gradonačelnik Anteo Milos u Puli, građani Bujštine danas su zakinuti za temeljnu zdravstvenu zaštitu i koji su diskriminirani u odnosu na sve ostale stanovnike Hrvatske.

- Svi građani Istre moraju imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu Istre živjeli, poručili su danas Paus i Milos. Naime, kako je obrazložio Milos, životno ugrožene pacijente s područja sjeverozapadne Istre hitna mora voziti ili u 90 kilometara udaljenu pulsku bolnicu ili u KBC Rijeka koji je udaljen 120 km. U oba slučaja ne poštuje se 'zlatni sat', kojim se pacijentu povećavaju šanse za preživljavanje i do 50 posto. Istaknuo je poražavajuću činjenicu da se 0% građana Bujštine nalazi unutar zlatnog sata.

- Vrijeme je definitivno najveći neprijatelj u zbrinjavanju hitnih pacijenata, a veliki je neprijatelj zdravlja ljudi u sjeverozapadnoj Istri i hrvatska administracija! Naime, 30-ak kilometra, točnije 19 minuta vožnje od granice nalazi se bolnica u slovenskoj Izoli. U toj bolnici, hitni pacijenti s našeg područja mogli bi dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb, ali ih u tome sprječava nehumano ponašanje HZZO-a. Naime, kad županijski zavod za hitnu medicinu šalje na liječenje hitne pacijente u Izolu, HZZO županijskom zavodu piše kazne od nekoliko tisuća eura! Drugim riječima, HZZO kažnjava županiju zato što spašava ljudske živote! Koliko god to apsurdno i nehumano zvučalo, to je, na žalost, gola činjenica, kazao je Milos. Dodao je da se ovaj problem proteže već godinama.

- U nedostatku razumijevanja od strane Ministarstva i HZZO-a, županija i gradovi bili su primorani tražiti alternativna rješenja. Tako su sredinom 2019. osmislili i kandidirali EU projekt kojim se pokrivao trošak transporta hitnih pacijenata u Izoli. Projekt je, nažalost, završen i opet smo na početku. Međutim, vremena i strpljenja više nema, kazao je Milos.

Predsjednik IDS-a naglasio je da ljudski životi moraju uvijek i bez iznimke biti ispred birokracije.

- Stav HZZO-a je da se kazni našu županiju ako se tim ljudima u Izoli spasi život. I tu se ne radi o dramatiziranju – to je baš tako! Zato danas želimo uputiti apel HZZO-u, Ministarstvu i svim ostalim nadležnim institucijama da se ponašaju razumno i humano i da u suradnji s nama riješe ovaj dugogodišnji problem. Svi građani Istre moraju imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu poluotoka živjeli. Naš je stav jasan, u fokusu zdravstvenog sustava moraju uvijek biti ljudi, kazao je Paus navevši da kako su našli privremeno rješenje kroz EU projekt.

- Naći ćemo rješenje da premostimo i ovu situaciju, ali državne institucije se moraju uključiti i pomoći, a ne da dodatno otežavaju situaciju, kazao je Paus.

Predsjednik IDS-a najavio je da će ovih dana delegacija županije posjetiti bolnicu u Izoli kako bi detaljno utvrdili kako postaviti sustav u skladu sa svim europskim standardima.

- Županija, gradovi i općine maksimalno će se uključiti u rješavanje problema, a danas još jedanput tražimo od HZZO-a da napravi isto i da ljudima ovdje osigura ono što imaju svi ostali građani Hrvatske – pravo na brzo i efikasno spašavanje života! Ako se HZZO i Ministarstvo zdravstva budu i dalje oglušili, problem za koji su oni zaduženi ćemo riješiti sami, zaključio je Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:26