NACRT STRATEŠKOG PLANA

Za hrvatske poljoprivrednike u sljedećih pet godina namijenjeno je gotovo četiri milijarde eura

Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj, pa je potpora za mlade poljoprivrednike sada povećana na 75 tisuća eura

Poljoprivrednik kod Varaždina, ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/cropix/Cropix

Hrvatski poljoprivrednici u idućih pet godina na raspolaganju imaju 3,8 milijardi eura, a potpora za mlade povećana je s 50.000 eura na 75.000 eura. Vlada RH je povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto, te tako povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura. Detalji su to iz Nacrta strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. (Strateški plan ZPP-a), koji je Ministarstvo poljoprivrede uputilo u elektroničko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću te javnu raspravu Strateške studije utjecaja na okoliš Strateškog plana ZPP-a.

- Strateški plan ZPP-a je temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi - EFJP i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - EPFRR), uz nacionalni doprinos, pri čemu ukupni iznos raspoloživih sredstava iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje. Također, ova Vlada je tijekom pregovara u sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak za hrvatske poljoprivrednike osigurala dodatnih 201 milijun eura EURI sredstava, koji su stavljeni na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u ove dvije godine prijelaznog razdoblja, 2022. i 2023. - navode iz Ministarstva.

Zasebni natječaji

Strateški plan ZPP-a za razdoblje 2023. - 2027. ima za cilj poštivati smjernice zelene arhitekture, tako da se, osim same potpore za ekološku poljoprivredu, koja iznosi gotovo 230 milijuna eura, osiguravaju dodatna sredstva i zasebni natječaji za ekološke proizvođače, te su od prvog Nacrta SPP ZPP-a dodane još dvije poljoprivredno-okolišne vrste potpora. Kako bi osigurali da se proizvodnja nastavi i unaprijedi i na područjima s težim uvjetima gospodarenja, poljoprivrednim proizvođačima na gorsko-planinskim područjima i područjima krša, a u odnosu na prvi Nacrt SP ZPP-a, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) neće se primjenjivati na prvih 50 ha, a izdvajanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima povećana su za više od 40 milijuna eura.

Kupnja zemljišta

Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede, pa je potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura. Potpora za uspostavu mladih poljoprivrednika povećana je u odnosu na Program ruralnog razvoja s 50.000 eura na 75.000 eura, a intenzitet potpore za ulaganja mladih poljoprivrednika u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi maksimalno 80%.

Preko financijskih instrumenata iz novog programskog razdoblja, omogućit će se, između ostalog, i kupnja poljoprivrednog zemljišta za mlade poljoprivrednike bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite. Planirana maksimalna stopa jamstva za mlade poljoprivrednike iznosit će maksimalno 80%, dok će za ostale poljoprivrednike iznositi maksimalno 70%.

- Uz povećanu ekološku ambiciju, koja za cilj ima da poljoprivredna proizvodnja bude dugoročno održiva, zadržana su sredstva za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti.

Uz sve navedeno, osigurana su i dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, koja su u odnosu na prvi Nacrt strateškog plana ZPP-a uvećana za 21 milijun eura. Naime, uz sve postojeće prihvatljive vrste i kategorije, u novom razdoblju bit će prihvatljiva potpora za junice u intervenciji dobrobit životinja, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću, napominju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva pozivaju zainteresirane da se aktivno uključe u elektroničko savjetovanje, koje je otvoreno do 12. rujna 2022., kako bi se zajednički izradio kvalitetan plan.

1. Smjernice zelene arhitekture

Strateški plan ima za cilj poštivati smjernice zelene arhitekture pa se, osim potpore za ekološku poljoprivredu od 230 milijuna eura, osiguravaju i dodatna sredstva.

2. Potpora za dobrobit životinja

Osigurana su i dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, koja su u odnosu na prvi Nacrt strateškog plana ZPP-a uvećana za 21 milijun eura

3. Savjetovanje do 12. rujna

Iz Ministarstva pozivaju zainteresirane da se aktivno uključe u elektroničko savjetovanje, koje je otvoreno do 12. rujna, kako bi se zajednički izradio kvalitetan plan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 19:43