FINALNA ANALIZA

Za 30 dana mogli bismo znati koje avione kupujemo: Evo tko je sve i kakve ponude predao

U MORH-u navode kako je započeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu
Dassault Rafale u letu
 David Osborn/Alamy/Alamy/Profimedia

Započela je posljednja faza analize ponuda za kupnju borbenih aviona za potrebe Ratnog zrakoplovstva. U utorak i srijedu svi ponuditelji su predali svoje najbolje i konačne ponude.

Ministarstvo obrane objavilo je da su u utorak konačne ponude predali SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30 te Francuska za rabljeni avion Rafale. Švedska je pak u srijedu predala svoju konačnu ponudu za novi JAS 39 C/D Gripen.

"Imali smo odličan sastanak i predali smo odličnu ponudu", kazao je nakon skoro sat vremena sastanka u Ministarstvu obrane Goran Martensson, generalni direktor švedske vladine agencije FMV. Potvrdio je kako su dali ponudu za 12 novih aviona, a na sva ostala pitanja odbio je odgovarati pa i na pitanje koliko je ova najbolja ponuda bolja od one koju su dali prije nešto više od mjesec dana.

Konačne analize

Povodom predaje konačne najbolje ponude iz američkog veleposlanstva smo dobili i izjavu veleposlanika Robert Kohorsta.

"Hrvatska je važan i cijenjeni saveznik NATO-a i naš partner u jačanju sigurnosti u regiji i na globalnoj razini. Sjedinjene Države su tijekom mnogih godina dokazale da smo predani obrambenom partnerstvu s Hrvatskom. Hrvatska nastoji nabaviti borbene zrakoplove kompatibilne s NATO-om i nema bolje ponude od F-16 - Block 70 koji je najjači borbeni lovac na svijetu i pruža dugoročnu vrijednost koju Hrvatska vojska treba", stoji u izjavi.

U MORH-u navode kako je s današnjim danom započeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. To znači da će vladino Povjerenstvo, sada napraviti konačne usporedne analize ponuda. Prema ranijim izjavama načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, cijeli proces od strane Povjerenstva trebao bi biti završen 12. prosinca, nakon čega će svoj zaključak i preporuke prezentirati Vladi i Vijeću za obranu.

Odlučivat će se u 2021.

U Ministarstvu obrane naglašavaju kako će proces donošenja odluke na državnoj razini započeti početkom sljedeće godine, a to uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu te Odluku Vlade Republike Hrvatske o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

Osnovne informacije o ponudama

Dassault Rafale - Francuska jedina nudi avion s dva motora koji je vrlo impresivnih mogućnosti, ali pitanje koliko je visoka cijene njegova održavanja i korištenja.

F16 Block 70 - SAD i tvrtka Lockheed Martin nude nove avione. Ponuda je slična onoj koju je prihvatila Bugarska koja je osam aviona platila 1,2 milijarde dolara.

JAS 39 Gripen - Šveđani nude svoju C/D verziju novih zrakoplova koju koriste Češka i Madžarska. Tvrde kako su u mogućnosti najbrže isporučiti prve avione.

F-16 Block 30 - Izrael je ponovo na natječaju, ovaj put u suradnji sa SAD-om. Opet nude Baraka, ali bez uređaja koji su Izraelci ugradili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:04