GOST NA NOVOJ TV

Z. MARIĆ O MOGUĆOJ NOVOJ KRIZI I SVOM POLOŽAJU U VLADI 'Kao i uvijek, ostavljam neodređen odgovor. Dok god sam ministar, predano ću raditi svoj posao'

 
 Jure Mišković / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku Nove TV te s reporterkom Barbarom Štrbac prokomentirao hoće li ostati član Vlade te trebamo li se bojati nove krize.

Zabrinjava li vas spori rast BDP-a?

- Neke stvari koje su vidljive iz izvješća, sigurno da dižu jednu vrstu zabrinutosti. S druge strane u brojci od 2,3 posto rasta u zadnjem tromjesečju, vidljiv je nastavak dobrog trenda, dobre potrošnje koja je glavni pokretač gospodarskog rasta. Raduje me rast investicija preko šest posto. Iz svega toga treba izvući određene pouke, jer je, s jedne strane, loš performance industrije, a s druge strane i dalje visoka ovisnost o uvozu. Na tome svi skupa trebamo raditi.

Trebamo li se bojati da će se ponoviti 2008. godina?

- Ja ne bih išao toliko daleko. No i u dobrim vremenima trebamo se zaštiti od loših vremena. Ta godina je značila krizu u cijelom svijetu, u Hrvatskoj je značila krizu od 6 godina. Trebamo činiti sve kako bi stabilizirali javne financije, kako bi se stimulirala gospodarska klima. Ako se i dogodi to, da dođe do nekih poremećaja, bilo eksternih, bilo domaćih, da ipak budemo pripremljeniji. Hrvatska je svih tih šest godina imala slobodan pad, cijelo vrijeme pad BDP-a.

Što znači izlazak iz ekonomskih neravnoteža, odnosno izvješće Europske komisije prema kojemu Hrvatska više nema prekomjerne ekonomske neravnoteže i sada bilježi ekonomske neravnoteže?

- To je jako dobra vijest jer nakon izlaska iz prekomjernog deficita, sada smo izašli iz prekomjernih ekonomskih neravnoteža. To je jedan standardni obrazac analiza svih zemalja članica. Hrvatskoj je 2016. godine prijetilo da padne u najniži razred, a sada Hrvatska u zadnje tri godine ide u dobrom smjeru i to se potvrđuje izvješćem. To je izvješće od 70 stranica koje čitaju sve zemlje članice, investitori, kreditne agencije, rejting agencije i uzimaju u obzir prilikom odluke o investiranju i prilikom odluka koju kamatu naplatiti Hrvatskoj. Nadam se da će to imati refleksije, nama je to izuzetno važno u vezi planova za financiranje i refinanciranje.

Sutra je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Što možemo očekivati? Jesmo li bliže uvođenja eura?

- Ova izvješća pokazuju da idemo u dobrom smjeru. Mi smo rekli da nećemo srljati i žuriti prema euru kada nismo spremni. Dva važna koraka su se dogodila. To je nulti preduvjet. Pokrenuli smo jednu važnu raspravu, da se svima prezentiraju koristi, ali i potencijalne opasnosti koje stoje i u konačnici da idemo smjerom koji može doprinjeti gospodarskom rastu.

Veliki uteg je bio Uljanik. Što će se dogoditi ako sva jamstva dođu na naplatu, ako se pokrene stečaj?

- Do sada smo platili 2,8 milijardi kuna, a još nam preostaje plaćanje milijardu i pol kuna. Od toga ima jedan dio koji se odnosi na jedan brod koji je u visokoj fazi dovršenosti. Smatram da je obveza da spasimo dio jamstava koji stoje u tom brodu. Jedan dio novca morat će biti osiguran kako bi se dovršio taj brod. Govorimo o 20-ak i nešto više milijuna eura, ali u konačnici kako bi se otkazalo 130 milijuna eura jamstava. Sigurno je da će jedan dio jamstava doći još dalje na naplatu. Ja se nadam da je to zadnje što će doći na naplatu. Imamo i dobra brodogradilišta koja rade, proizvode jahte, ali bez financijske održivosti nikako. Politika koja je vođena u Uljaniku, sigurno nije bila ispravna.

Nalazimo se u Slavonskom Brodu, na skupu HDZ-a. Znači li to da ne odlazite iz Vlade?

- Tu sam jer sam dobio poziv. Ovo je moj grad, ja uvijek volim tu doći. Kao i uvijek, ostavljam neodređen odgovor. Dok god sam ministar financija, požrtvovno ću i predano raditi svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:24