NAS I AMERA...

WIKILEAKS Hillary Clinton Pahoru: Ne pomišljaj na blokadu Hrvatske, osjetit ćeš gnjev iz Washingtona

 AFP

Američki diplomati toliko su snažno lobirali protiv slovenske blokade hrvatskog ulaska u NATO i EU da jedna diplomatska bilješka govori o tome kako su premijera Boruta Pahora u listopadu 2009. upozorili da ni slučajno ne pomišlja o ponovnom blokiranju hrvatskih pregovora s EU jer će osjetiti, doslovno, “gnjev iz Washingtona”, piše Večernji list.

Diplomatska izvješća, koja je objavio WikiLeaks, pokazuju da su u američka veleposlanstva u Ljubljani i Zagrebu redovito stizale upute državne tajnice Hillary Clinton o tome kako utjecati na slovensku i hrvatsku vladu da se ukine slovenska blokada Hrvatske.

Hillary Clinton i njezini diplomati prvo su se uključili u slamanje slovenske blokade kako bi Hrvatska na vrijeme ušla u NATO. U depeši poslanoj iz Washingtona 5. ožujka 2009. piše da se Slovencima treba hitno prenijeti sljedeća poruka: ako Hrvatska ne postane članica NATO-a na summitu u travnju, bit će to velika međunarodna sramota za Sloveniju.

Točku po točku, H. Clinton i njezini suradnici objašnjavaju što premijer Pahor treba učiniti.

Potkraj travnja 2009. u depeši iz Washingtona piše: “SAMO ZA LJUBLJANU: Slovenija treba prestati povezivati pristupne pregovore s pitanjem granice”.

OPŠIRNIJE O TEMI PROČITAJTE NA PORTALU VEČERNJI.HR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:29