DISKUSIJA U ROVINJU

WEEKEND MEDIA FESTIVAL Drljača: Jutarnji uoči izbora neće odabrati stranu, ali će pokušati nametnuti važne društvene teme

Rovinj, 220912.Od 20. do 23. 9. 2012. u starim pogonima Tvornice duhana Rovinj odrzava se Weekend media festival. Na fotografiji: Predavanje: "Gdje se dogadja novinarstvo?" Gojko Drljaca (Vecernji list, Hrvatska), Plamenko Cvitic (Business.hr, Hrvatska), Vuk Radic (Nedjeljni Jutarnji, Hrvatska), Goran Mihajlovski (Vest, Makedonija), Moderator: Ivan Lovrecek (RTL, Hrvatska). Gojko Drljaca.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelić / CROPIX

Vodeći hrvatski mediji neće jasno izraziti svoje potporu pojedinim političkim opcijama uoči predstojećih izbora, ali neki od njih neće skrivati svoj stav, a iz njega će se moći iščitati i političke sklonosti, zaključak je konferencije Kako ćemo pratiti izbore, koja je održana u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju.

Za zamjenika glavnog urednika Jutarnjeg lista Gojka Drljaču ne dolazi u obzir biranje strane uoči izbora, ali to ne znači da neće pokušati nametnuti određene teme koje smatraju društveno važnima. Kroz multimedijski projekt Prava pitanja namjerava se proizvesti do 400 tekstova u Jutarnjem listu i 200-300 u Slobodnoj Dalmaciji, a otvorena je i posebna stranica na portalu Jutarnji.hr s namjerom da se forsiraju pitanja zaposlenosti, obrazovanja, zdravlja ili financijske sigurnosti.

Izvršni urednik Večernjeg lista Zdravko Milinović smatra tu ideju plemenitom, ali ne vjeruje da će imati značajniji utjecaj na izbore. Ni Večernjak neće birati opciju kao redakcija niti će to učiniti vlasnik. Iako biranje strane prije izbora ne smatra provokativnim pitanjem, jer je to uobičajeno na Zapadu, glavna urednica Tportala Đurđica Klancir kaže da će oni neovisno pisati o svim temama. Telegram će jasno izreći svoj stav, najavio je glavni urednik Igor Alborghetti.

Političari se više boje novinara nego što su novinari opasni, tvrdi Milinović, koji poziva na oprez zbog mogućih podmetanja političkog podzemlja. Drljača se slaže da u slučaju mutnih igara treba paziti da se sačuva integritet medija, dok Klancir ne smatra da je iznošenje prljavog rublja političara loše samo po sebi, samo je važno da mediji tome odgovorno pristupaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:25