VELIKI PROPUST

WALTER WOLF MUP nikad nije raspisao tjeralicu

MUP je to napravio tek kad je čuo da su poznatog jetsettera u Vancouveru uhitile kanadske vlasti
 Arhiva /CROPIX

Zbog policijskog propusta Hrvatska godinu dana nije raspisala međunarodnu tjeralicu za Walterom Wolfom. MUP je to odlučio napraviti tek kad su čuli da su ga u Vancouveru uhitile kanadske vlasti po slovenskoj tjeralici.

Raspisivanje tjeralice naložio je Ante Ujević, sudac Županijskog suda u Karlovcu, pošto je Wolf izbjegavao doći na suđenje i policija je po nalogu postupila u veljači prošle godine, ali je potragu ograničila samo na teritorij Hrvatske.

Kriva procjena

Kako je i široj javnosti poznata činjenica da Wolf prebiva u Kanadi te da uz hrvatsko i kanadsko ima slovensko, austrijsko i njemačko državljanstvo, neshvatljiva je policijska procjena da za njim nije potrebno raspisati Interpolovu tjeralicu. Štoviše, policiji je u pravilu puno oportunije raspisati međunarodnu nego “domicilnu” tjeralicu za nekom osobom jer je vjerojatnije da je osoba koja se skriva od hrvatskog pravosuđa izvan zemlje, a radi se tek o neznatno složenijoj proceduri koja se u nizu slučajeva realizira gotovo svakodnevno.

Očito je da su u nekom mjerodavnom tijelu policije, da li u PU karlovačkoj ili Ravnateljstvu policije, propustili napraviti procjenu prema kojoj je potragu za Wolfom potrebno aktivirati na međunarodnoj razini. Međutim, činjenica da je riječ o osobi koja ima pet državljanstava cijelu stvar čini dodatno suspektnom, jednako kao i činjenica da je Wolf u više navrata javno istupao u hrvatskim medijima otvoreno govoreći da je u Kanadi. Pažnju na očit propust očito je policiji skrenulo Wolfovo uhićenje pa su brže-bolje, u srijedu u 15 sati, poslali sucu Ujeviću zahtjev da im hitno dostavi optužnicu protiv Wolfa kako bi, poput kolega iz Slovenije, mogli raspisati međunarodnu tjeralicu.

Novac dao radnicima

- Na vrijeme sam lani policiji dostavio dostavio nalog te su me 20. veljače pismeno izvijestili da je tjeralica raspisana. Ja u tom trenutku ne znam kakva, jer to je naprosto dalje njihov posao i stvar njihove procjene. U srijedu su zatražili optužnicu koja im je poslana dan kasnije - potvrdio je sudac Ujević.

Iz policije također potvrđuju da su prije godinu dana raspisali samo domicilnu tjeralicu za Wolfom te da su sada, nakon njegova uhićenja u Kanadi, “poduzete sve radnje kako bi se njegova prisutnost osigurala u Hrvatskoj”.

Kako je sada samo pitanje vremena kada će se Wolf kao optuženik naći u Sloveniji, Hrvatska će izdati europski uhidbeni nalog i Wolf će biti prepušten hrvatskom pravosuđu, ali tek pošto ga procesuiraju Slovenci, odnosno pošto zeleno svjetlo tome da i Kanada. Tada će ga sudac Ujević drugi put suočiti s optužbama da je počinio kazneno djelo poticanja na zloporabu položaja.

Već ga je, naime, osudio na 2,5 godine zatvora jer je Ivu Maglicu, direktora svog nekadašnjeg poduzeća KIO, nagovorio da mu da 20.000 eura od prodaje tvrtke u Beogradu pa ih zadržao za sebe. Vrhovni je sud zbog proceduralnih razloga poništio presudu i spis je vraćen sucu Ujeviću na ponovno suđenje.

U međuvremenu se Wolf razbolio i nije došao na početak novog suđenja, kao što je prestao dolaziti na slovenski sud, gdje ga optužuju da je 2006. bio posrednik u davanju mita finske Patrie tadašnjem slovenskom premijeru Janezu Janši.

Iz ureda Andreja Kaca, Wolfova slovenskog odvjetnika u Mariboru, nisu željeli komentirati slučaj izručenja sve dok se on ne realizira. Njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo rekao je da njegov branjenik i on jedva čekaju da se suoče s optužbom u Karlovcu.

- Slovenija ima ekskluzivnost jer je zatražila izručenje, a na Hrvatskoj je da izda uhidbeni nalog. Walter Wolf ima interes za suđenje u Karlovcu jer sam u međuvremenu pribavio dokumentaciju koja ga oslobađa optužbi. Imamo dokaz da tu svotu nije stavio u džep, nego ju je podijelio radnicima u tvornici jer je poduzeće bilo u blokadi pa to nije mogao učiniti preko računa - rekao je Nobilo.

Nije s Wolfom bio u kontaktu neposredno prije uhićenja, ali ima saznanja da je imao problema sa srcem pa mu liječnici nisu dopuštali da uđe u avion.

Smiješan iznos

- Liječnik ne želi riskirati i zato me ne želi pustiti na tako dalek put. A za moju bolest ionako je kriv stres koji sam dobio na vašem sudu. Uništili su mi zdravlje, ali to će na kraju platiti. Zamislite, oni mene optuže da sam od svog poduzeća ukrao 20.000 eura, mene koji vozim Lamborghini Diablo, auto skuplji od pola milijuna dolara, imam Mercedes S 600, sve plaćeno u kešu - rekao je, među ostalim, Wolf u zadnjem razgovoru za Jutarnji.

Propalo je sve čega se uhvatio u Hrvatskoj

Svjetski poznat jetsetter, Austrijanac slovenskog porijekla s kanadskim i hrvatskim državljanstvom, svoju je poslovnu karijeru počeo kao obični građevinski radnik, završio kao naftni magnat, a tijekom života bio je skijaški reprezentativac, vozač auto-utrka i pilot. Svjetsku slavu dosegao je 70-ih godina prošlog stoljeća kada je, nakon što je ušao u tvornicu automobila Lamborghini, osnovao šampionsku momčad Formule 1.

Svi njegovi poslovi u hrvatskoj vezani su uz Hypo banku i neslavno su završili, od Maraske, brodogradilišta Nauta Lamjana, karlovačkog KIO-a do pazinskog Purisa. TDR-u je dao prava da 25 godina njegovo ime koriste kao brend za svoje cigarete.

- Vratit ću se ja kad ozdravim. Ne brinite se, neću umrijeti tako skoro, sve dok ne ispravim nepravdu koju sam doživio u Sloveniji i Hrvatskoj. Rekao sam već, nije stvar u novcu, ali ne mogu dozvoliti da se samo tako okalja moje ime - poručio je Wolf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:34