LETEĆE NAPASTI

Vukovarski gradonačelnik Penava od Vlade traži da se uključi u suzbijanje komaraca

Do sada provedeno 10 larvicidnih tretiranja, a pojavom komaraca Vukovar redovito i sustavno izvodi tretmane sa zemlje i iz zraka
Zaprašivanje komaraca, arhivska fotografija
 
 Vlado Kos/Cropix

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poslao je dopis Vladi Republike Hrvatske kojim traži uključivanje u daljnje provođenje mjera suzbijanja najezde komaraca.

Iz vukovarske gradske uprave priopćili su u subotu kako je Grad Vukovar kao i svake godine, još u ožujku, pravodobno počeo s tretiranjem komaraca provođenjem larvicidnih tretmana kojima se umanjuje mogućnost njihova razvoja i razmnožavanja.

Tako je do sada provedeno 10 larvicidnih tretiranja, a pojavom komaraca Grad Vukovar redovito i sustavno izvodi tretmane sa zemlje i iz zraka (do sada su provedena tri aviotretiranja, a s danima 11. i 12. srpnja biti će provedeno pet adulticidnih tretiranja sa zemlje), navode iz gradske uprave.

Ocjenjuje da je za daljnje rješavanje tog gorućega problema na području grada Vukovara i šire, a kako bi svim građanima omogućili funkcionalan život tijekom ljetnih mjeseci, nužan hitan pristup i reakcija Vlade Republike Hrvatske.

Grad Vukovar jedina je lokalna samouprava Vukovarsko-srijemske županije koja iz godine u godinu čini sve potrebno i pravovremeno s ciljem rješavanja ove problematike, tvrde iz Grada Vukovara navodeći kako je u gradskom proračunu za 2021. godinu za program suzbijanja komaraca osigurano 1.500.000 kuna, a sva predviđena sredstva su u tu svrhu utrošena.

Kako je Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisana obveza Republike Hrvatske, županija, gradova i općina u provođenju mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, gradonačelnik Penava uputio je apel Vladi Republike Hrvatske, da sukladno zakonskoj obvezi poduzme nužne korake, osigura potrebna sredstva i mjere za rješavanje problema koji je nastao uslijed dugogodišnje nebrige za provedbu Zakona i s njim povezanih aktivnosti, pojašnjavaju iz Grada Vukovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 00:29