STEČAJ TVRTKE

Vukovar: Neizvjesna izgradnja Ekonomske škole, izvođač se povukao s gradilišta

Nakon odrađenih 20 posto predviđenih građevinskih radova, izvođač radova našao se u problemima i povukao se s gradilišta

Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix

Nezvjesno je kada će i hoće li Vukovar dobiti novu zgradu Ekonomske škole, nakon što se tvrtka koja je počela radove na objektu nove školske zgrade u gradskoj četvrti Olajnica našla u poslovnim problemima i predstečajnom postupku.

Ugovor o gradnji nove zgrade Ekonomske škole, vrijedan više od 12,6 milijun eura (95,1 milijun kuna) gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Presoflex Gradnja Ino Galić potpisali su krajem svibnja 2021. godine uz rok završetka za 26 mjeseci.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Intervencijskog plana grada Vukovara sa gotovo 6,2 milijuna eura (46,5 milijuna kuna), Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara trebao je osigurati gotovo pet milijuna eura (37,4 milijuna kuna) dok je razliku od 1,6 milijuna eura (12 milijuna kuna) trebao osigurati Grad Vukovar.

Upitan i projekt adrenalinskog parka i šetnice

U međuvremenu, nakon odrađenih 20 posto predviđenih građevinskih radova, izvođač radova našao se u problemima i povukao se s gradilišta. I ne samo iz radova na gradnji Ekonomske škole nego i iz drugog za Vukovar iznimno značajnog projekta, gradnje adrenalinskog parka u šumi Adica i šetnice uz rijeku Vuku.

Projekt Adica trebao je biti posljednji kapitalni projekt koji je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara, kojega je dio i projekt Ekonomske škole, te je sufinanciran sredstvima Europske unije.

Projekt je vrijedan gotovo četiri milijuna eura (30 milijuna kuna) za koji je ugovor s Presoflex Gradnjom potpisan 1. veljače 2022., a Vukovarcima je trebao "donijeti" šetnicu od drveta uz rijeku Vuku u dužini od gotovo jednog kilometra, te sportsko-zabavni adrenalinski park koji se sastoji od visinskih i nizinskih statičnih poligona, stijene za penjanje visine 20 metara i zip-linea dužine 470 metara koji će prelaziti rijeku Vuku.

Grad aktivira bankovne garancije i sudske procese

Međutim, Presoflex Gradnja našla se u poslovnim problemima i povukla s oba gradilišta, potvrdili su iz grada Vukovara.

"Ugovor o izgradnji nove Ekonomske škole, a posebice gospodarska kriza odrazila se na brojne tvrtke, pa tako nažalost i na tvrtku koja je bila angažirana na izgradnji Ekonomske škole u Vukovaru te projekata u park-šumi Adica.

U oba projekta izvođač radova se povukao s gradilišta pri čemu su nastali veliki rizici za Grad Vukovar, zbog čega smo bili prisiljeni aktivirati bankarske garancije te započeti sudske procese", odgovorili su Hini iz vukovarske gradske uprave.

Navodi se kako je realizirano 20 posto projekta izgradnje Ekonomske škole za što je izvođaču plaćeno 13,7 milijuna kuna (1,8 milijuna eura).

"Putem bankarske garancije Grad Vukovar naplatio je 7,6 milijuna kuna te naša dodatna potraživanja temeljem ugovora o sredstvima EU iznose 45 milijuna kuna, za koliko procjenjujemo da je Grad Vukovar oštećen", poručuju iz Grada.

Navode da je raskinut i ugovor s istim izvođačem na izgradnji adrenalinskog parka i šetnice te da je projekt revidiran i u tijeku su pripreme za raspisivanje javne nabave za odabir novog izvođača na projektu.

Nova zgrada Ekonomske škole zamišljeno je da se prostire na dva kata i bude građena za smještaj 480 učenika u 20 specijaliziranih učionica i jedne učionice opće namjene, praktikuma, kabineta, višenamjenskih prostora, knjižnice, uredskih prostora uz sve potrebne servisne prostorije. Bila je predviđena i gradnja trodjelne školske sportske dvorane. Za sada, od svega toga neće biti ništa.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ekonomsku školu Vukovar u ovoj školskoj pohađa 238 učenika raspoređenih u 24 odijela.

Mažar: Osobni projekt gradonačelnika

Predsjednik Kluba vijećnika oporbenog HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara, saborski zastupnik Nikola Mažar mišljenja je kako je projekt gradnje nove zgrade Ekonomske škole nepotreban s obzirom na demografske pokazatelje i broj učenika.

Mažar napominje kako su računice pokazale da bi, kada bi se u predviđenu novu zgradu Ekonomske škole smjestili svi vukovarski srednjoškolci, još ostalo slobodnih mjesta. Ocjenjuje i da je gradnja nove Ekonomske škole osobni projekt gradonačelnika Ivana Penava koji je na poziciju prvog čovjeka Vukovara došao upravo s mjesta ravnatelja te škole.

"Samo iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara u taj projekt je do sada uloženo 1,6 milijuna eura. Mogli smo ta sredstva uložiti u razvoj obrtništva, pomoć gospodarstvenicima, opremanje Radničkog doma u gradskoj četvrti Borovo naselje, u kojem će biti smješteno Veleučilište Lavoslava Ružičke. Sada imamo 9,5 milijuna eura koji su neutrošeni, a za opremanje Radničkog doma nemamo novca", kaže Nikola Mažar.

Ističe da se Grad Vukovar našao u teškoj poziciji posve nepotrebno. "Uvjeren sam kako je projekt gradnje nove Ekonomske škole s ovime završio i da se ta zgrada neće nikada izgraditi. Projekte iz Intrevencijskog plana treba završiti do 2026., a ovdje je to nemoguća misija", smatra

Ako se projekt ne završi u roku za njegovu se provedbu više se ne mogu koristiti EU sredstva a to znači da bi Vukovar morao sam osigurati potreban novac. "Odakle?", pita Mažar i odgovara: "Vrlo izvjesno niotkuda, jer je to naprosto jako puno novca za proračun grada veličine Vukovara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23