GRADSKE FINANCIJE

Vukovar: Gradsko vijeće prihvatilo proračun za 2022. godinu

Glasovima vladajućih odbijeni su amandmani HDZ-a i HNS-ova vijećnika Nenada Bučka
Ivan Penava
 Vlado Kos/Cropix

Vukovarsko Gradsko vijeće u utorak je većinom glasova prihvatilo proračun za 2022. godinu, vrijedan gotovo pola milijarde kuna, koji bi, kako je rečeno, trebao osigurati daljnji razvoj grada, a oporba je imala drugačije mišljenje.

Gradska pročelnica za financije i nabavu Vlasta Šibalić rekla je obrazlažući stavke proračuna kako se on oslanja na stavke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na realizaciju Intervencijskog plana. Također je rekla kako će se u novoj proračunskoj godini veći naglasak staviti na demografske mjere.

Glasovima vladajućih odbijeni su amandmani HDZ-a i HNS-ova vijećnika Nenada Bučka.

"Zahvalio bih se što su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća izašli u susret našoj molbi da mediji mogu nazočiti sjednicama Gradskog vijeća jer vjerujem da je to interesu svih nas", istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nikola Mažar, koji je vladajućima ipak zamjerio diskriminaciju djelatnika gradske uprave koji su, kako je rekao, poduprli HDZ na svibanjskim lokalnim izborima.

"Između prošle i ove sjednice Gradskog vijeća donesen je pravilnik o unutarnjem redu, gdje već sada imamo naznake da će oni djelatnici koji su ocjenjeni s odličnim ocjenama i koji rade na projektima razvoja grada Vukovara i čije plaće se sufinanciraju sa 60 posto od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova biti neraspoređeni samo zato što su podržali HDZ na prošlim lokalnim izborima", rekao je Mažar. Istaknuo je kako HDZ smatra da se Vukovar ne može voditi kao Sjeverna Koreja, gdje će podobni dobivati pročelnička i druga mjesta, a oni drugi, nepodobni, biti odstranjeni i završiti na ulici.

Mažar je izrazio razočarenje neprihvaćanjem HDZ-ovih amandmana na proračun, kojima je ta stranka tražila smanjenje cijene gradskih vrtića, besplatni vrtić za treće i svako sljedeće dijete te osiguranje dodatnih financijskih sredstava za osnivanje mjesnih odbora.

"Nažalost, naši amandmani nisu prihvaćeni, a sjednica je pokazala svu licemjernost vladajućih. Mišljenja smo da bi ta mjera pomogla ostanku ljudi u Vukovaru. Također smo u vremenu kada poskupljuju režije i sve drugo pa smo mislili i na ovaj način pomoći sugrađanima", rekao je Mažar i dodao kako je ulaganje u demografske mjere bilo obećanje svih političkih stranaka u predizbornoj kampanji tijekom svibanjskih izbora.

"Ono što je zanimljivo, kroz proračun za iduću godinu vidjeli smo i kolika su velika ulaganja države u razvoj Vukovara. Riječ je o desetcima milijuna kuna koje Vlada ulaže u Vukovar" rekao je Mažar i ocijenio da gradonačelnik Penava i predsjednik Gradskog vijeća Sabo vode isključivo računa o interesima vladajuće koalicije, a ne građana Vukovara.

Vijećnik HNS-a Nenad Bučko, koji je amandmanom predložio osiguranje milijun kuna za financiranje izvannastavnih aktivnosti za oko 2000 vukovarske djece, zahvalio je oporbenim vijećnicima što su poduprli njegov amandman.

"Podršku je pružilo svih devet vijećnika oporbe i nedostajala je deseta ruka, predsjednika Gradskog vijeća Željka Sabe, ali je njegova podrška izostala iako se u vrijeme predizborne kampanje i te kako zalagao za sufinanciranje aktivnosti za najmlađe", kratko je rekao Bučko.

Na kraju je većinom glasova prihvaćen proračun Grada Vukovara za 2022. godinu od 498,2 milijuna kuna.

Na sjednici su prihvaćena izvješća o poslovanju gradskih tvrtaka i ustanova, a prihvaćeni su i programi građenja i održavanja komunalne infrastrukture za 2022.godinu te izvješće o radu gradonačelnika Ivana Penave za prvih šest mjeseci ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:58