OPORBA KRITIZIRA

‘Vujnovac postaje gospodar ove države i to nije dobro. Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan...‘

Netko tko drži tri strateška sektora ima moć veću i od Vlade i od parlamenta, upozorila je Sandra Benčić iz Možemo!

Pavao Vujnovac

 Neja Markicevic/Cropix

Najavljeno preuzimanje Pavla Vujnovca većinskog udjela Fortenove saborska oporba u četvrtak je dočekala žestokim kritikama, uz ocjenu da je time Vujnovac postao gospodar Hrvatske, a što mu je omogućila Vlada Andreja Plenkovića.

"Nakon jučerašnjeg obznanjivanja preuzimanja Pavla Vujnovca većinskog udjela Fortenove, odnosno Agrokora, jasno je zašto se ide u osnivanje alternativnog investicijskog mirovinskog fonda kojim će se de facto nacionalizirati novac hrvatskih građana i umirovljenicima iz njihovog fonda ekstrahirati milijarda eura", ustvrdio je Davorko Vidović (Socijaldemokrati).

Vidović: ‘Opasnost za državu‘

"Ako je prije tri dana bilo nejasno zašto se ide u osnivanje tog fonda, danas su se stvari posložile", istaknuo je.

Formiranje alternativnog fonda i ulazak Vujnovca u većinski paket Fortenove, napominje, čini se dijelom iste cjeline.

"Vujnovac postaje gospodar Hrvatske i to nije dobro - 32 tisuće hektara najplodnije zemlje, biznisi koje razvija, Luka Ploče i Luka Rijeka, plinski biznis, de facto upravljanje HEP-om i davanje prehrambenog sektora u iste ruke opasno je za državu i njezino normalno funkcioniranje", zaključio je Vidović.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Peđa Grbin (SDP) ističe kako je potpuno jasno da je posljedica Lex Agrokora to da će netko jednu ogromnu firmu koja kontrolira od nebrojenih polja u Slavoniji do izvora vode diljem Hrvatske dobiti u bescjenje, a zauzvrat će Hrvatska dobiti brojne sudske sporove s neizvjesnim ishodom.

Grbin: ‘Ogroman cirkus‘

Sve je to posljedica isključivo i jedino djelovanja Andreja Plenkovića koji nam je u nasljeđe ostavio ovaj ogroman cirkus, ocijenio je.

"Nakon ovog preuzimanja, dodao je, imat ćemo jednog poduzetnika i grupaciju koja će biti toliko dominantna u odnosu na sve ostale na hrvatskom tržištu, što je nezabilježeno, i ne znam ima li ijedna članica EU koja ima toliko dominantnu grupu koja kontrolira od prometa energentima do proizvodnje hrane. To je svojevrstan monopol, što je posljedica rada Plenkovića i HDZ-a", naglasio je Grbin koji također ovu transakciju povezuje s alternativnim mirovinskim fondom.

Nikola Grmoja (Most) navodi da je prvo Ivan Vrdoljak omogućio rast i jačanje Pavla Vujnovca, a Plenkovićeva Vlada ga je učinila gospodarem Hrvatske.

Grmoja: ‘Snažno ćemo se suprotstaviti‘

"Vujnovac sa svoje dvije firme, Fortenova i Energia naturalis, kontrolira deset posto gospodarstva Hrvatske, a tu još nemamo ni Pevex, luke Vukovar, Rijeka, Ploče i ostale njegove tvrtke. Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac i jasno je koliki je njegov utjecaj na cjelokupno društvo, institucije, političke stranke i medije", kaže.

Ova Vlada mu je, podsjeća, prodavala plin za cent, a Plenković Barbarića koji je za to odgovoran drži na čelu HEP-a i ne smije ga dirati, što samo pokazuje kolika je Vujnovčeva moć.

"To je čovjek koji je poklopio hrvatske institucije i Most će se tome snažno suprotstaviti jer želimo da u Hrvatskoj svi imaju istu priliku, da svi građani budu jednaki pred zakonom i da ovo ne bude Hrvatska tajkuna, korporacija i banaka, nego Hrvatska svih njezinih građana", istaknuo je.

Sandra Benčić (Možemo!) smatra da se ovime završava transakcija koju je započeo Andrej Plenković s grupom Borg, kad je preuzeo Agrokor od dotadašnjeg HDZ-ovog omiljenog tajkuna Todorića, da bi tvrtku izručili novom omiljenom HDZ-ovom tajkunu Pavlu Vujnovcu.

Benčić: ‘Utjecaj na političko polje‘

Vlada je time izložila sve građane potencijalnoj odšteti prema Ivici Todoriću u iznosu od sedam milijardi eura u slučaju gubitka spora u arbitražnom postupku u Washingtonu, što znači da će nekoliko generacija naše djece morati otplaćivati taj dug, upozorava.

"Preuzimanjem Pavla Vujnovca dolazimo do koncentracije nekoliko strateških sektora, od transporta preko poljoprivredno-prehrambene industrije do energetike, pa pozivam Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da sagleda mogući združeni efekt koncentracije na tri strateška polja u gospodarstvu, ali i mogućem širem utjecaju na političko polje", izjavila je.

"Netko tko drži tri strateška sektora ima moć veću i od Vlade i od parlamenta, što nijedna normalna država ne bi nikad dopustila".

Podsjetila je da je Vujnovac HDZ-u posuđivao novce za kampanju, a bio je i njihov donator. "Plenković više ne može reći da nema ništa s tim jer je to privatna firma", zaključila je.

Puljak: ‘Zemlja oligarha i monopola‘

Marijana Puljak (Centar) izjavila je da će se milijarda eura naše ušteđevine koja će završiti u alternativnom mirovinskom fondu iskoristiti da se uloži u Vujnovčeve dionice koji će onda time kupiti dionice Fortenove.

"Dobivamo oligarha u Hrvatskoj i postajemo zemlja oligarha i monopola, a građani će izgubiti svoju privatnu štednju", ustvrdila je.

Ocijenila je da nikako nije dobro to da jedan čovjek ima monopol nad različitim sektorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:48