GUVERNER HNB-a

Vujčić traži hitno formiranje Vlade

Guverner HNB-a zabrinut je jer će svako odugovlačenje obeshrabriti investitore koji su već podignuli cijenu zaduživanja
 Davor Pongračić/CROPIX

Činjenicu da je guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, dao intervju Bloombergu u kojem je upozorio kako bi bilo dobro da se nova Vlada sastavi što prije te prekine neizvjesnost u dobro upućenim krugovima tumače kao vrlo visoku razinu zabrinutosti i nervoze kod ljudi koji vode centralnu banku.

Konkretno, Vujčić je preko Bloomberga poručio da nova vlast hitno mora donijeti listu mjera kojima će adresirati rastući javni dug, kao i fiskalni deficit.

Financijski sektor

Svako odugovlačenje moglo bi, prema Vujčićevim riječima, obeshrabriti investitore koji su ionako reagirali na izbore u Hrvatskoj podizanjem spreadova na hrvatske obveznice, odnosno dizanjem cijene zaduživanja. Isto tako, guverner je Bloombergu otkrio da investitori počinju prodavati kune, što izaziva pritisak na tečaj.

“Prolongirani period pregovora mogao bi dovesti do ishoda koji neće voditi nužnim reformama, tj. u smjeru fiskalne konsolidacije koja je neophodna, ili bi mogao dovesti do nestabilnosti po pitanju monetarne politike i u financijskom sektoru, koje bi mogle biti bolne”, poručio je Vujčić u Bloombergu, inače zabrinut da bi politička nestabilnost mogla uništiti “pupoljke rasta” gospodarstva koje upravo gledamo.

Konverzija kredita

Dobro upućeni u stajalište centralne banke govore da postoji više izvora zabrinutosti hrvatskih centralnih bankara.

Prvo, ne znaju koliko će dugo još biti otvoren prozor koji omogućava nisku cijenu refinanciranja inozemnog duga. Ako američki Fed podigne kamate, taj prozor mogao bi se vrlo brzo zatvoriti.

Drugo, očekuje se proces konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u eurske kredite, što će pak primorati HNB da provede mjere (devizne intervencije, repo aukcije) koje će braniti stabilnost tečaja, te im nikako ne odgovara povećanje pritiska na kunu zbog neizvjesne političke situacije.

Treće, HNB-u je potpuna nepoznanica kakve bi mogle biti prve mjere buduće Vlade. Primjerice, još uvijek aktualni ministar financija hvalio se da će riješiti i pitanje kredita u eurima, a ne samo švicaraca, dok vrlo snažni Most traži ukidanje valutne klauzule u domaćem prometu.

Što ako se to zaista dogodi? Vrlo je nejasno može li HNB izdržati pritisak građana na šaltere koji će željeti zadržati sigurne eure u slučaju da bankama ozbiljno zaprijeti nedostatak devizne likvidnosti nakon hipotetskog zabranjivanja kredita u eurima.

Razina smeća

Četvrto, vrlo je također nejasno kakve će posljedice imati nova politika smanjivanja zaduženosti hrvatskih banaka prema državi, a koju su inicirale banke majke. Ne radi se tu o nekakvoj osveti banaka, nego o tehničkoj mjeri.

Naime, bankari su počeli procjenjivati da su im dužnički vrijednosni papiri Republike Hrvatske postali prerizični zbog nevjerodostojne hrvatske politike i vrlo visokog stupnja izloženosti našim vrijednosnicama u razini junka (smeća).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:33