ZORAN MILANOVIĆ

‘Vučić? Besposlen pop i jariće krsti... Korona? Koji je cilj ovih maski? Je li to smislio neki duhovni lider?‘

Komentirajući Vučićevu tvrdnju da ga se napada zbog rasta Srbije, Milanović je rekao da "stalno talasanje provokativnih osjećaja ne vodi nikamo"
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak u svečanom obilježavanju 40. obljetnice Rujanskih odluka te izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode u Pazinu, javlja Dnevnik.hr.

Milanović je u sklopu svečanosti održao prigodni govor, a kasnije je odgovarao na pitanja novinara, koji su od njega prvo zatražili da komentira proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

- Sve sam rekao, Sabor bira. Oni će odlučiti što je ispravno. Ja predlažem (suca zagrebačkog Trgovačkog suda Radovana) Dobronića - rekao je Milanović.

Milanović se potom osvrnuo na izjave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je u nedjelju ustvrdio da ga hrvatski mediji napadaju zbog napretka Srbije.

- Besposlen pop i jariće krsti - rekao je Milanović te dodao da Srbija ima veće gospodarske probleme od Hrvatske te da bi se na njih trebala fokusirati.

- Stalno talasanje provokativnih osjećaja ne vodi nikamo - konstatirao je predsjednik Hrvatske i rekao da bi Vučić trebao imati pametnijeg posla.

Milanović je zatim upitan smatra li posjet patrijarha Porfirija Jasenovcu provokacijom. Predsjednik je odgovorio da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos. Ustvrdio je i da je njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija, javlja Dnevnik.hr.

Na pitanje novinara kakav je njegov stav o obveznom cijepljenju predsjednik kaže kako nije za to.

- Treba cilj, jasan cilj. Koji je cilj ovih maski? Je li to smislio neki profesor matematike, zaštite na radu? Neki duhovni lider? Dakle, reci mi koji je cilj. Cilj je iskorijeniti potpuno, pobijediti virus. To je nemoguće, ali bar mi reci onda koji je cilj, kazao je Milanović.

Ističe kako ne zna je li obvezno cijepljenje ustavno. Smatra da je tjeranje ljudi na cijepljenje prijetnjama da će izgubiti posao sklizak teren i da to uvijek izazove kontrareakciju.

Spomenuo kako je u SAD zapovijeđeno građanima s federalne razine da se cijepe. Ističe kako je to važno i za Europu i za nas jer neke stvari moramo kopirati.

Ističe kako je ključno da svatko zaštiti sebe. Jer cijepljenjem prvenstveno štitimo sebe.

- Ako sam se ja cijepio meni je svejedno jeste li se vi cijepili ili niste", rekao je, ali dodao i kako bi se posvađao s nekim svojim prijateljima koji se ne žele cijepiti. Ističe da to ponavlja već danima.

Novinari su Milanovića pitali o slučaju međimurskog župana Matije Posavca kojeg se tereti za korupciju. Pitali su ga je li cijena korupcije pala.

- Ne znamo što mu se stavlja na teret. Znam toliko malo da se ne usudim komentirati - rekao je Milanović.

- Posavec dolazi iz imućne obitelji, bedasto je da bi se prodao za te novce, rekao je Milanović o mitu od 10.000 kuna te dodao kako poklanjanje parfema nije korupcija nego "sitna gadost".

Vezano za donošenje Pazinskih odluka 1943. godine napomenuo je da je prije 78 godina Narodnooslobodilački odbor Istre donio povijesne odluke o sjedinjenju, koje je kasnije 25. rujna potvrdio Sabor istarskih narodnih predstavnika.

Ustvrdio je da je borba za Istru bila prije svega nacionalni pokret, u određenoj mjeri nacionalistički, ali nikada šovinistički i mrziteljski.

- Samo na taj način taj je pokret mogao okupiti Crkvu i najplemenitije, najpožrtvovnije i najproduhovljenije svećenike iz redova hrvatskog naroda, antifašiste i komuniste. I zato je to velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega isplatilo ratovati. Kada kažem isplatilo mislim da to nije bila transakcijska filozofija, rat je bio nužnost, patnja i bol, kazao je Milanović.

- Živjela europska Istra, živjela hrvatska Istra, zaključio je svoje obraćanje okupljenima u pazinskom Spomen domu.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je da se istarski narod oduvijek znao oduprijeti nepravdi, a prisjetivši se Labinske Republike i Proštinske bune ustvrdio je da su upravo ove rujanske svečanosti i Pazinske odluke kruna borbe protiv onih "koji su pokušali biti nepravedni prema našem narodu, mijenjati imena i nazive".

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić uputila je apel državnim i županijskim institucijama te jedinicama lokalne samouprave u Istri da Spomen dom sačuvaju i obnove za budućnost, kako bi postao "duh naše ponosne prošlosti".

U ime premijera skupu se obratio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, koji je također istaknuo pozitivne vrijednosti istarskog antifašizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:12