POTVRĐEN KRAKEN

Vrlo zarazna varijanta korone stigla u Hrvatsku: Brzo se širi, ali ne uzrokuje težu kliničku sliku

Od 341 pozitivnog na covid-19, njih 12 imalo je kraken varijantu, pokazalo je sekvenciranje virusa, kaže dr. Dijana Mayer

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/CROPIX

U Hrvatskoj je potvrđeno 12 slučajeva kraken korone, odnosno podvarijante omikrona XBB.1.5, rekla je za Jutarnji list dr. Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o vrlo zaraznoj varijanti korone koja se brzo širi, čak dvostruko brže nego primjerice BA.5, ali srećom ne uzrokuje težu kliničku sliku. Uglavnom se radi o povišenoj temperaturi, slabosti, grlobolji...

Upravo zato što se ova varijanta omikrona lako širi, u kratkom vremenu postala je dominantna na američkom kontinentu, a potom je krenuo "pohod" po Europi. Bilo je samo pitanje vremena kad će stići u Hrvatsku. Prvi slučajevi, pokazalo je sekvenciranje, pojavili su se ovoga mjeseca, a očekuje se da će broj zaraženih krakenom brzo rasti.

- Od 341 pozitivnog na covid-19, njih 12 imalo je kraken varijantu, pokazalo je sekvenciranje virusa. U tijeku je prikupljanje epidemioloških podataka nakon čega će se više znati i o tome gdje su se zarazili. U svakom slučaju, radi se o osobama različite životne dobi, ali s komorbiditetom što ih čini dodatno osjetljivima na virus - objašnjava dr. Mayer. Dodaje kako će se u tim razgovorima vidjeti i koliko je među onima koji su zaraženi krakenom bilo cijepljenih.

S obzirom na taj vrlo lako šireći soj, dr. Mayer poziva na dodatan oprez, a poglavito na češće pranje ruku i općenito higijenu. Također je preporuka izbjegavanje boravka u prostorima s velikim brojem ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:32