NEMILI DOGAĐAJ

Vrijeđali pripadnika srpske manjine, prijetili policajcima otkazima, zvali šefa interventne!

Vlada u ponedjeljak odlučuje o Medvedovom tajniku, policija tvrdi da nije bilo političkih pristisaka
Stjepan Sučić
 Cropix

Naravno da osuđujemo taj nemili događaj. Žao nam je što se to dogodilo u trenutku kad su propisane epidemiološke mjere za sve nas. Ne može biti opravdanja za njihovo kršenje. Posebno se to odnosi na dužnosnike koji moraju davati primjer - kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić, komentirajući slučaj državnog tajnika iz Ministarstva branitelja Stjepana Sučića, koji je zbog kršenja mjera i prijetnji policajcima u Vukovaru priveden u policiju. Na pitanje hoće li Sučić biti smijenjen, Frka Petešić je kazao kako on to ne može reći te da će o tome odluku donijeti Vlada danas na sjednici. Upitan je i je li iz Vlade bilo intervencija te noći prema policijskoj postaji u Vukovaru.

- Ja o tome ništa ne znam. To mi jako sugestivno pitanje, ne vjerujem da je tako nešto moguće - izjavio je Frka-Petešić.

Upute i mjere

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved u nedjelju se nije oglašavao oko slučaja, ali je večer prije za Jutarnji list kazao kako "osuđuje to što državni tajnik nije postupio prema uputama i mjerama Nacionalnog stožera". Dodao je da takvo ponašanje ne može prihvatiti te da će se, kad dobiju sve podatke, prema državnom tajniku postupiti prema zakonu.

A dan nakon teškog incidenta koji su u Vukovaru izazvali državni tajnik u Ministarstvu branitelja Stjepan Sučić i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet, glavni akteri ove priče i dalje šute. Ni Sučić ni Šeremet nisu se javljali na naše pozive kako bi iznijeli svoju stranu priče o incidentu koji se zbio u noći s petka na subotu oko 00.35 sati u ugostiteljskom objektu Vukovarsko Pub u centru Vukovara.

Podsjetimo, svega četiri i pol sata nakon što je premijer Andrej Plenković u izravnom obraćanju hrvatskoj javnosti pozvao sve građane na odgovornost i strpljenje ta apsolutno poštivanje svih donesenih epidemioloških mjera koje su stupile na snagu s prvim minutama subote, Sučića, Šeremeta i još nekolicinu gostiju policija je zatekla u konzumiranju pića u navedenom lokalu, koji je u ponoć morao biti zatvoren i ispražnjen.

No, umjesto da priznaju kako su pogriješili ili eventualno kažu da su se zapričali, izgubili pojam o vremenu ili pronađu neku drugu izliku, Sučić i Šeremet, dakle državni dužnosnici, odnosno službenici, ušli su u verbalni konflikt s policajcima odbijajući im pritom dati i osobne iskaznice, a policajci koji su ih pokušali identificirati i urazumiti na kraju su morali u pomoć pozvati svoje kolege iz interventne policije koji su morali primijeniti i fizičku snagu kako bi priveli Šeremeta.

Sučić je na kraju bez opiranja otišao s policajcima, ali ni on se nije do kraja suzdržao, pa je prilikom ulaska u prostorije Policijske postaje Vukovar rukom udario u vrata i oštetio ih. Prema informacijama koje smo dobili, ono što se događalo u samom kafiću bilo je prilično ružno i mučno. Policajcima se navodno prijetilo da će svi dobiti otkaze, jedan od njih dvojice spominjao je i ministra Davora Božinovića, prijetio da će nazvati i njega, a nazvao je čak i zapovjednika interventne policije ne bi li izvršio pritisak na policajce. Štoviše, jedan od policijskih službenika, navodno pripadnik srpske nacionalne manjine, koji su prvi ušli u lokal i zatražili osobne iskaznice, navodno je morao slušati i uvrede na račun svoje nacionalnosti.

Novi predsjednik

Tako su Sučić i Šeremet, obojica na visokim funkcijama u državnim institucijama i ustanovama, samo četiri i pol sata nakon Plenkovićeva obraćanja o potrebi poštivanja mjera, pokazali i premijeru što misle o tim mjerama, ali i kako doživljavaju svoju poziciju moći. Zanimljivo je da se Krunoslava Šeremeta, uz Nikolu Mažara, nedavno izabranog za novog predsjednika vukovarskog HDZ-a, u kuloarima spominjalo i kao potencijalnog kandidata HDZ-a za gradonačelnika Vukovara na lokalnim izborima koji nas čekaju u svibnju sljedeće godine i na kojima će HDZ pokušati svrgnuti s vlasti svog disidenta Ivana Penavu.

Nakon ovog događaja, eventualna kandidatura Šeremeta teško će opstati, a i prije su neki članovi HDZ-a bili protiv takve mogućnosti jer, kako kažu, "nisu čak ni sigurni da je on član stranke, ili se tek nedavno učlanio". Šeremet je, inače, na funkciju ravnatelja MCDR-a u Vukovaru došao prije tri godine iz Sigurnosno-obavještajne agencije, gdje je do tada radio i gdje ga čeka njegovo radno mjesto, ako se tamo poželi vratiti.

Stručna savjetnica

Policija je Sučića i Šeremeta samo prekršajno prijavila zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici. Kad je riječ o epidemiološkoj slici, valja istaknuti i kako je baš u subotu u Vukovarsko-srijemskoj županiji objavljeno da je zabilježen rekord s čak 226 pozitivnih osoba, od toga 44 s područja Vukovara.

Podsjetimo i da je Stjepan Sučić treći državni tajnik iz Ministarstva branitelja koji ima probleme sa zakonom. Prije dva mjeseca smijenjeni su i državni tajnici Ivan Vukić i Nevenka Benić koji su osumnjičeni da su preko Josipe Rimac sređivali državne stručne ispite. Prema sumnjama USKOK-a, oni su intervenirali za jednu stručnu savjetnicu te za vozača ministra Tome Medveda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:26