DAMIR KOS

Vrhovni sudac o Milanovićevu kandidatu: ‘Baš ništa mi nije jasno, osim da se od sudbene vlasti radi ružna karikatura!‘

Damir Kos objavio je danas novi status na Facebooku u kojem problematizira kandidaturu suca zagrebačkog Trgovačkog suda Dobronića
Radovan Dobronić, Zoran Milanović, Damir Kos
 Cropix

Sudac Vrhovnog suda Damir Kos koji se u četvrtak obratio javnim pismom Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske u povodu novog kruga izbora za predsjednika Vrhovnog suda objavio je danas novi status na Facebooku u kojem problematizira kandidaturu suca zagrebačkog Trgovačkog suda Radovana Dobronića.

Podsjetimo, radi se o napisima da se protiv predsjednikova kandidata Dobronića vodi stegovni postupak zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. Status suca Kosa prenosimo u cijelosti:

- Ma, čekajte malo! PR opet prije isteka roka za javni poziv javno izgovara ime “svoga kandidata” za predsjednika VSRH, govoreći da mu je rekao da se javi na javni poziv. I sada saznajemo da se radi o osobi protiv koje je predsjednik suda na kome je sudac (a radi se o prvostupanjskom sudu, dakle sudu polazišnog ranga) pokrenuo stegovni postupak zbog ne postizanja propisane norme (koja vrijedi za sve suce) za više od 20%. I na to PR kaže - to me ne zanima? Tko je tu da ne kažem što??? O kolegi Dobroniću ne znam ništa osim JEDNE presude koja je bila medijski popraćena, po kojoj ocjeni korektna i u konačnici potvrđena. PR kaže da je pratio njegov rad! Gdje i kako? Naravno osim JEDNOG medijski eksponiranog predmeta.

Traži se osoba za predsjednika VSRH koja će nešto promijeniti i popraviti stanje u sudbenoj vlasti, a time i percepciju građana u tu vlast. Ovlašteni predlagač sugerira/kandidira osobu protiv koje je pokrenut stegovni postupak zbog ne postizanja propisanih rezultata rada!?!? Pa kako bi ta osoba kao čelna osoba sudbene vlast od koje se očekuju promjene mogla imati autoritet među kolegama i zahtijevati bolji, brži, učinkovitiji i kvalitetniji rad?!?! Ne znam i ne razumijem. Daljnji problem. Utvrdi li se stegovno djelo pred DSV-om, to je zakonska zapreka za napredovanje suca, a kada bi Sabor prihvatio već sada istaknuti prijedlog PR za predsjednika VSRH, morao bi ga imenovati i sucem VSRH (koji je dvije stepenice viši nivo od nivoa u kome je kolega sada sudac). Shizofreno!!! Baš ništa mi nije jasno, osim da se od sudbene vlasti radi ružna karikatura! Još samo da mi je znati za čiju korist. Na čiji račun je, to znam! Svih sudaca ali i građana Republike Hrvatske koji očekuju pozitivne pomake i sa razlogom nešto bolje od sudova i sudaca u odnosu na ovo što imamo danas", napisao je sudac Damir Kos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:45