UHIĆEN U DUBROVNIKU

Vrhovni sud potvrdio: Britanski zviždač Jonathan Taylor bit će izručen Monaku

Taylorav se tereti da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Briatniji tijekom 2013. i 2014. godine pokušao ucjenjivati poslodavca
Jonathan Taylor
 Bozo Radic/Cropix

Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsko rješenje dubrovačkog Županijskog suda čime su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje britanskog zviždača Jonathana Taylora Monaku radi suđenja zbog pokušaja iznude, a konačnu odluku će donijeti ministar pravosuđa.

Najviši sud je, ne navodeći identitet izručenika, podsjetio kako se Taylor tereti da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Briatniji tijekom 2013. i 2014. godine pokušao ucjenjivati poslodavca pisanim prijetnjama ili verbalnim otkrivanjem. Pritom se navodno koristio prijetnjama da će otkriti podatke i informacije koje se donose na ulogu korporacije u kojoj je bio zaposlen u međunarodnom slučaju korupcije.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje jer Taylor nije državljanin RH, a djelo za koje se traži izručenje nije počinjeno na području Hrvatske niti protiv hrvatskih državljana.

Najviši sud je dodao da nije nastupila zastara kaznenog progona po hrvatskim zakonima te da će konačnu odluku o izručenju donijeti ministar pravosuđa i uprave.

Britanski odvjetnik Jonathan Taylor je uhićen temeljem naloga Interpola krajem srpnja u dubrovačkoj zračnoj luci pri dolasku na godišnji odmor. Taylor tvrdi da mu se žele osvetiti jer je 2012. razotkrio višemilijunsku prijevaru tvrtke sa sjedištem u Monaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:47