ODLEŽAO 11 MJESECI

Vrhovni sud poništio presudu šamanu Hodaku, a općini Saborsko ovršeno pola milijuna kuna

 Danijel Tuskan / CROPIX

ZAGREB - Saborčanski šaman Luka Hodak odlukom Vrhovnog suda pušten je na slobodu iz zatvora u Lipovici, gdje je izdržavao 14-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog nenamjenskog trošenja milijun kuna općine Saborsko krajem devedesetih godina , kada je tamo bio načelnik.

Suci Vrhovnog suda poništili su ranije presude Općinskog suda u Ogulinu, te drugostupanjskog, Županijskog suda u Karlovcu, obrazlažući da Hodak nije prisvojio novac, pa će mu se po optužnici ODO-a Ogulin suditi ponovno. Zanimljivo je da je Hodak do poništenja presude Vrhovnog suda već bio "odgulio" 11 mjeseci kazne.

ŠAMAN Luka Hodak: Općini Saborsko prijeti BANKROT zbog šamanova milijuna

Ali ni tu nije kraj ove pravosudne farse. Po ovoh presudi, naime, blokiran je bio račun Općine Saborsko, a nakon odluke Vrhovnog suda je odblokiran. U tri mjeseca blokade koja je prekinuta prije nekoliko dana u državni proračun slilo se gotovo pola milijuna kuna, što je četvrtina godišnjeg proračuna ove siromašne općine. Njihovo poslovanje u tom periodu plesalo je na rubu kraha.

Pronevjera koja mu se stavlja na teret u potpunosti se odnosi na prenamjene financijskih sredstava. Primjerice, 1996. godine je novac koji je Općina dobila za izgradnju crkve i župnog dvora iskoristio za nabavku cijevi za općinski vodovod. On se pravda da nije imao izbora kada za crkvu tada nisu imali projekt niti dozvole. U zatvoru je između ostalog ležao jer je 140 tisuća županijskih kuna potrošio na plaće zaposlenika Općine te komunalije, a s 50 tisuća kuna namjenjenih psihosocijalnoj pomoći uredio je mjesnu ambulantu.

- Kriv sam i što sam 1999. godine počeo gradnju vodovoda u vrijednosti od cca 10 milijuna kuna a za tu namjenu smo u općini imali vlastitih sredstava ni više ni manje - već 5 tisuća kuna. Iste godine doznačena su sredstva za izgradnju općinske zgrade od 400 tisuća kuna, a izgradnja nas je oštala puno više - pravdao se šokirani Hodak nakon izricanja presude u Ogulinu.

- Za sva sredstva za koja sam optužen da sam nenamjenski utrošio u presudi jasno piše da sam ih utrošio u pravnu osobu odnosno Općinu Saborsko te da se sve te vrijednosti i danas nalaze na području Općine Saborsko te kroz njih Općina ostvaruje značajnu financijsku dobit za lokalnu administraciju, a mještani se služe cijelokupnom infrastrukturom koja do tada nije postojala - uzalud je objašnjavao šaman Hodak.

Iza sebe ima dvije pravomoćne presude, zbog nedozvoljenog držanja automatske puške i zbog smrti susjeda od bunika u vigvamu tijekom novogodišnje proslave, bile su uvjetne te mu zbog njih zatvor prijeti samo ukoliko ponovi kaznena djela, a sprema mu se još jedno suđenje čiji je početak ovih dana na Županijskom sudu u Zagrebu odgođen zbog nedolaska drugookrivljnog Zvonimira Lipošćaka.

Odvjetništvo ih tereti da su od 2006. do 2008. godine Saborsko oštetili za pola milijuna kuna fiktivnom nabavkom robe iz trgovine Lipošćaka za što je on izdavao lažne račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:51