ORGANIZATOR ODGOVORAN?

Vrhovni sud dopustio reviziju u slučaju ozljeda od petardi na dočeku Nove godine

Odgovor na postavljena pitanja značajno će utjecati na odgovornost organizatora novogodišnjih dočeka i sličnih priredbi

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Vrhovni sud u srijedu je izvijestio da je dopustio podnošenje revizije radi odgovora na pitanja o odgovornosti organizatora dočeka Nove godine zbog ozljeda nastalih bacanjem petardi.

Vijeće najvišeg suda dopustilo je tužitelju, koji je ozlijeđen petardom na priredbi dočeka Nove godine, podnošenje revizije protiv odluke suda drugog stupnja kako bi se utvrdilo predstavlja li bačena petarda na organiziranom dočeku opasnu stvar te obavlja li organizator dočeka opasnu djelatnost ako je dopustio unošenje pirotehnike.

Također, treba utvrditi odgovara li organizator za štetu oštećenom na toj priredbi „po načelu uzročnosti” ako je propustio da se unose i aktiviraju petarde čijom je upotrebom došlo do teškog oštećenja zdravlja sudionika priredbe te odgovara li organizator za ozljede od krhotina petarde „po osnovu krivnje” ako je redarska služba koju je angažirao propustila poduzeti ugovorene sigurnosne mjere kojima bi spriječila unošenje petardi na priredbu i njihovu upotrebu.

Vijeće je procijenilo da su postavljena pitanja važna za razvoj prava kroz sudsku praksu. Odgovor na postavljena pitanja značajno će utjecati, s jedne strane na pravni položaj oštećenika stradalih bacanjem petardi, a s druge strane na odgovornost organizatora novogodišnjih dočeka i sličnih priredbi, izvijestio je Vrhovni sud.

„Imajući to u vidu, pitanja na koje sudovi moraju na načelnoj razini odgovoriti, jer to je uostalom i cilj i svrha odluke koju donosi ovaj sud u povodu revizije koju stranka podnosi po dopuštenju, je na kome leži rizik, a time i odgovornost korištenja petardi na javnom mjestu prilikom javnih okupljana ne zanemarujući pri tome i dostupnost petardi na tržištu i tko i kada dopušta promet petardama i tko od tog prometa, ali i od organiziranja priredbi ima koristi”, navode u priopćenju.

U ovom slučaju treba razjasniti i pada li rizik i odgovornost na organizatora priredbe ili na oštećenog koji je svojevoljnim dolaskom na javno skupljanje pristao i na rizik da ga povrijedi petarda jer je svakoj prosječno informiranoj osobi bilo ili moralo biti poznato da je izvjesno da će se na takvom mjestu koristiti petarde, smatra Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:22