PROBLEMI NAKON EU

'VRATITE NAM STARE GRANIČNE PRIJELAZE ILI ĆEMO IH BLOKIRATI SVE!' Hercegovci zaustavili sav promet na granici s Hrvatskom

'Još se ne izdaju pogranične propusnice i stanje je neodrživo,' rekao je član mjesnog odbora
 Denis Jerković / CROPIX

Stotinjak stanovnika pograničnih hercegovačkih naselja, Gabela Polje, Gabela, Višići, Dračevo i Doljani prosvjedovalo je u nedjelju poslijepodne nedaleko od graničnog prijelaza Doljani zbog novih graničnih režima, koje diktira Europska unija. Promet je na pola sata bio zaustavljen, kolone na izlasku iz Republike Hrvatske su bile kilometarske, a prosvjednici od Vlada Bosne i Hercegovine i Hrvatske traže da se granični prijelaz Doljani otvori za robni promet te da se prijelaz Gabela Polje također otvori za međunarodni putnički promet. Ukoliko se nadležne državne institucije ogluše na ove zahtjeve, najavljene su trajne mjere građanskog neposluha te blokade svih prijelaza od Neuma do Novih Sela. Još se pitaju, kako je Republika Hrvatska granične propusnice izdavala po cijeni od 60 kuna do 1. Srpnja da bi sada ta cijena bila 220 kuna i u Metkoviću i Čapljini.

Podsjetimo, Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji kojega su sredinom lipnja potpisali u Bruxelessu Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija, Gabela Polje je postao malogranični prijelaz najnižeg ranga isključivo za pogranični promet stanovnika, koji žive u rasponu od pet kilometara, dok su Doljani svedeni na međunarodni putnički promet bez carinske službe. Prema tom sporazumu jedini prijelaz za robni promet između Hrvatske i BIH na ovom području je Bijača-Nova Sela, pa svi oni koji imaju nešto cariniti moraju se voziti pedesetak kilometara do najbližeg carinskog terminala.

Sve do 01. srpnja hrvatske vlasti tvrdile su da granični prijelaz Gabela Polje ostaje granični prijelaz za međunarodni putnički promet, no prvim danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju ovaj granični prijelaz je nižerangiran i određen samo za pogranični promet, ogorčeni su stanovnici Gabela Polja i dijela južne Hercegovine, koji ističi da su ulaskom Hrvatske u EU postali geto iz kojega ne mogu izaći.

- Za nas nikoga nije briga. Ovo je tek početak. Ako nadležne institucije ne uvaže naše apele blokada će se nastaviti na svim prijelazima pa i u Neumu, kazao je Ante Karlović, član mjesnog odbora Gabela Polje, ponovno istaknuvši da traže da se Gabela Polje vrati u međunarodni putnički prijelaz a Doljana u robni prijelaz.

- Kompletan teretni promet preusmjerava se kroz grad Čapljinu a putnički promet ide većinom preko Doljana. Tako da mi nemamo drugog izlaza i komunikacije prema Republici Hrvatskoj. Još se ne izdaju pogranične propusnice i stanje je neodrživo, rekao je Karlović.

Sa njime su se složili i svi ostali prosvjednici, koju su, kažu, nakon novih graničnih režima postali slijepo crijevo općine Čapljina. Za trajanja blokade stranim turistima, kojima ništa nije bilo jasno, dijeljeni su voda i sokovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:24