EPIDEMIJA

VRATILE SE OSPICE, U ZAGREBU DEVET SLUČAJEVA ZARAZE KOD NECIJEPLJENIH OSOBA Kod svake šeste osobe razvit će se komplikacije

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

U Zagrebu je potvrđeno devet slučajeva ospica kod odraslih osoba, a kod jednog pacijenta još se čeka potvrda bolesti, potvrdila je epidemiologinja dr. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nada se da dramatičnog širenja zaraze neće biti jer je u Zagrebu procijepljenost populacije gotovo 95 posto, što jamči da je veća epidemija gotovo nemoguća.

Također ističe da i ovi najnoviji slučajevi ospica, među kojima je većina necijepljenih pacijenta, potvrđuju da je cijepljenje najbolji način zaštite kad se radi o ovoj visoko zaraznoj bolesti koja se lako prenosi kapljičnim putem. Nažalost, komplikacije bolesti nisu rijetkost, poglavito kod male djece i starijih bolesnika, a o opasnosti svjedoči činjenica da podaci bilježe jednog umrlog na 1000 oboljelih. Budući da zadnjih godina jačaju antivakcinacijski pokreti, pada broj procijepljenih, a to onda znači “slobodan ulaz” za virus morbila. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u tzv. Europskoj regiji 2016. zabilježeno je 5273 oboljela od ospica i 13 umrlih, no lani je bilo 82.596 oboljelih i 72 umrla pacijenta. Opomena je to da procijepljenost treba biti veća kako bi se postigla bolja zaštita od zaraze.

Stručnjaci ističu da tek kad ukupna procijepljenost prijeđe 95 posto ne treba očekivati veći broj oboljelih od ospica. No, čini se da se tek kad se dogode epidemije probudi i svijest o važnosti cijepljenja, poglavito kad bude komplikacija kod oboljelih. Najbolji primjer je Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je procijepljenost značajno padala iz godine u godinu. No, kad je lani oboljelo 18 osoba u tom dijelu zemlje roditelji su “opsjedali” pedijatrijske ambulante ne bi li se djeca cijepila i tako zaštitila gotovo sto posto. Naime, stručnjaci ističu da cijepljenje ne može biti stopostotna zaštita, ali da je ipak najveća svjedoči činjenica da i među oboljelima u Zagrebu ovih dana ima najviše onih koji nisu cijepljeni ili nisu dobili potrebne dvije doze cjepiva za punu zaštitu.

Premda stručnjaci ne vole kad se digne panika zbog nekoliko slučajeva oboljelih, potvrđuju da to “ipak pozitivno utječe na povećanje procijepljenosti”.

Sve što treba znati o ospicama

Što su ospice i kako se liječe?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koju karakteriziraju osip, kašalj, curenje iz nosa, iritacija očiju i visoka tjelesna temperatura. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće. Uzročnik je virus morbila.

Kako se prenosi bolest ?

Prenosi se kapljičnim putem u kontaktu sa zaraženom osobom - govorom, kašljem i kihanjem, ali i preko predmeta koji je kontaminirala zaražena osoba. Zaraženi je izvor zaraze četiri dana prije te četiri dana nakon izbijanja osipa. Zbog lakog prijenosa zaražena osoba može zaraziti više od 90 posto osoba koje su bile s njom u kontaktu - naravno, ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti i do dva sata na površinama i predmetima.

Koji su simptomi ospica?

Prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se karakteristične tzv. Koplikove pjege (sitna bijela zrnca na sluznici usne šupljine). Nakon nekoliko dana javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa, do udova. Od zaraze do pojave osipa, koji traje četiri do pet dana, prođu najčešće dva tjedna.

Tko može oboljeti od ospica?

Od ospica mogu oboljeti svi oni koji nisu preboljeli ospice ili nisu dobili dvije doze cjepiva. Djeca majki koje su preboljele ospice ili su cijepljene protiv ospica mogu biti zaštićena od ospica u prvih nekoliko mjeseci života. Djeca koja su primila prvu dozu cjepiva, a druga još nije došla na red po kalendaru cijepljenja, imaju zaštitu.

Koje su komplikacije oboljelosti od ospica?

Oko 17 posto oboljelih ima jednu ili više komplikacija, poput upale uha, upale pluća, febrilne konvulzije, proljeva ili upale mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13 posto oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Najčešće se komplikacije, ali i smrtnost, bilježe kod male djece do dvije godine, trudnica te osoba s oštećenim imunološkim sustavom. Mjesecima nakon preboljenja ospica osoba ima narušen imunološki sustav, a kod malog broja oboljelih se godinama nakon bolesti može javiti smrtonosna komplikacija na mozgu - SSPE (subakutni sklerozirajući panencefalitis).

Kako spriječiti oboljelost od ospica?

Najučinkovitija prevencija je cijepljenje. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze, prva nakon navršene prve godine života i druga pri upisu u prvi razred osnovne škole. Ako se postigne procijepljenost populacije od preko 95 posto, smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurnim i učinkovitim. Jedna doza cjepiva pruža zaštitu za 95 posto cijepljenih, a dvije doze za više od 99 posto cijepljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:26