AFERA DIOKI

Vranković morao otići iz Janafa jer se usprotivio Ivi Sanaderu

Vranković kaže da je razriješen na vlastiti zahtjev, a Markov tvrdi da ga je na ostavku prisilio Jarnjak

ZAGREB - Prodaja Diokijeva zemljišta na Žitnjaku Jadranskom naftovodu 2009. stajala je bivšeg premijera Sanadera i vlasnika Diokija Roberta Ježića još jedne uskočke istrage. USKOK tvrdi da je Ježić preko Sanadera pokušao prodati zemljište Janafu po cijeni znatno višoj od tržišne.

Uprava Janafa ipak nije pristala na Ježićevu “ponudu” od 28 milijuna eura. Kupoprodajni ugovor na kraju je sklopljen na 18 milijuna eura.

No, kontriranje namjeri Sanadera da pogoduje Ježiću stajalo je radnog mjesta jednog člana Uprave Janafa. Vladimir Vranković (HDZ) u Upravu Janafa imenovan je nakon što je na Polančecovu inicijativu smijenjen s funkcije državnog tajnika u gospodarstvu. Sanader ga je u Janaf ubacio navodno na Ježićev prijedlog.

Njegov nagli “odlazak” iz Janafa dogodio se u isto vrijeme kad su okončani pregovori o prodaji zemljišta. Na Vrankovićevo mjesto u Upravu Janafa došao je Petar Grđan iz - Ježićeva Diokija.

Osobni razlozi

Vranković o razlozima odlaska iz Janafa ne želi govoriti iako su svjedoci, ispitani tijekom USKOK-ove istrage protiv Sanadera i Ježića , rekli da bi njegova smjena mogla imati veze s pregovorima o zemljištu na Žitnjaku.

U Rijeci se od prvog dana Vrankovićeva odlaska iz Janafa spominjalo da je on u transakciji s Diokijem navodno stao na stranu Ante Markova (HSS), predsjednika Uprave Janafa, čime je razbjesnio Sanadera. Do danas Vranković nije našao novi posao. Povukao se u anonimnost i do sada nije davao izjave za javnost.

- Sve što mogu reći je da sam iz Janafa otišao na vlastiti zahtjev, i to iz osobnih razloga, a te navodne iskaze USKOK-u ne želim komenitrati, pogotovo zato što je riječ o predmetu koji je očito još u fazi istrage. Nije mi jasno zašto me se dovodi u kontekst kupnje Žitanjaka jer ja tu transakciju operativno nisam vodio.

Bio je to posao kolege Dodiga zajedno s Janafovim stručnim timom. No kao član Uprave sudjelovao sam u odluci koja se potvrdila kao odličan poslovni potez - izjavio je Vranković za Jutarnji list.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:10