LJETNE ŽEGE

Vraćaju se temperature do 35°C, moguć je i poneki pljusak, a jutra donose iznenađenje

Na zapadu Hrvatske je najveća vjerojatnost za još mjestimice pljuskove i grmljavinu, osobito u Istri, na širem riječkom području i u gorju
 Damjan Tadic/Cropix

U petak će za mnoge vrijeme biti povoljnije, iako uz još poneki pljusak, uglavnom na zapadu unutrašnjosti i sjevernom Jadranu. Od subote još stabilnije i većinom sunčano, uz povratak vrućine, na Jadranu i umjereno do jako jugo. No, jutra u kopnenom području svježija, vjerojatno uz mjestimičnu maglu, poručuje za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.

Petak će u istočnoj Hrvatskoj biti zamjetno drukčiji od četvrtka, kojeg su obilježila nevremena. Prevladavat će sunčano, ali ujutro svježije i vjerojatno s lokalno kratkotrajnom maglom. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna oko 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, ali još ne i sasvim stabilno, pa je od sredine dana u zapadnim krajevima moguć poneki pljusak praćen grmljavinom - slabije izražen nego u četvrtak. Ujutro ponegdje magla, te svježije, a danju toplije - najviša temperatura od 26 do 28 °C, poručuju na HRT-u.

Uz promjenjivu naoblaku na zapadu Hrvatske je najveća vjerojatnost za još mjestimice pljuskove i grmljavinu, osobito u Istri, na širem riječkom području i u gorju. Najviša temperatura zraka bit će od 21 °C u Gorskome kotaru do 29 °C na sunčanijim otocima sjevernog Jadrana. Po kotlinama ujutro svježe, ponegdje uz maglu, pogotovo u Lici. Vjetar većinom slab, a more sjevernog Jadrana većinom malo valovito.

U petak u Dalmaciji pretežno sunčano, a uglavnom u njezinoj unutrašnjosti i na širem zadarskom području mjestimice jači razvoj oblaka i lokalni pljuskovi s grmljavinom, vjerojatniji poslijepodne. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz malo i umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, najviša dnevna od 28 do 30 °C.

Na jugu Hrvatske najviša temperatura zraka i u petak oko 30 °C, uz prevladavajuće sunčano vrijeme i većinom umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, ponegdje s jakim udarima. More uglavnom umjereno valovito.

U danima koji slijede na kopnu stabilno i pretežno sunčano te danju vruće, osobito u nedjelju, kada temperatura može porasti i do 35 °C. A u subotu ujutro još svježe, ponegdje s maglom. Za vikend slab i umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar. U ponedjeljak slabiji vjetar te mjestimice više oblaka, no uglavnom suho.

Na Jadranu također prevladavajuće sunčano i danju vruće, a jutarnja temperatura u porastu. Zapuhat će jugo, u nedjelju mjestimice i jako, a zatim će oslabjeti. Početkom novog tjedna prolazno više oblaka, poručuje Kozarić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:23