TEŠKE OPTUŽBE

Vojni špijuni višak novca za misije trpali u vlastite džepove? Sumnja se da je pronevjereno više od 2 milijuna kuna

Provjeravat će se jesu li višak novca, koji su dobili za odlazak u strane misije, pospremali u vlastite džepove

Ilustracija

 Davor Pongracic/Cropix

Dnevnik Nove TV izvijestio je u srijedu navečer o ozbiljnim optužbama na račun Vojno-obavještajne službe zbog sumnje u nezakonito trošenje državnog novca. Tu je priču prvi, inače, otvorio tjednik Nacional u svom najnovijem izdanju.

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost obavio je nadzor u vojnoj agenciji, a na nepravilnosti su upozoreni za vrijeme rutinske kontrole, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.

Sada se želi utvrditi jesu li vojni špijuni novac koji su dobivali za zadatke i potrebe odlaska u vojne misije zadržali za sebe, a troškove putovanja lažirali, te je li bilo muljanja s financijama.

- Unutar vojno-obavještajnog sustava ići će se u još jedan dubinski nadzor, uz ovaj koji je već obavljen, kako bi se utvrdilo jesu li vojni špijuni kršili zakon i o kakvim je točno kriminalnim radnjama riječ, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov

Navodi kako će se u dubinskom nadzoru provjeravati opseg potencijalnih malverzacija.

"Provjeravat će se jesu li višak novca, koji su dobili za odlazak u strane misije, primjerice Poljsku ili Litvu, pospremali u vlastite džepove, kako su to kasnije pravdali računima - s obzirom na to da im je većina putnih troškova, poput prijevoza ili hrane, bila plaćena", rekla je novinarka

Sumnja se da je pronevjereno više od dva milijuna kuna.

U Dnevniku Nove TV navode kako nema službenog odgovora na pitanje tko je sve obuhvaćen istragom, je li i koliko znao sam ravnatelj agencije te je li cijela situacija bila zataškavana.

Osobe koje je novinarka kontaktirala se, prema njezinim riječima, pravdaju da je riječ o klasificiranim tajnim podacima, a u slučaj bi se, tek ako se potvrde sumnje financijske muljaže, trebali uključiti USKOK i DORH.

Službe su u nadležnosti predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali oni nisu htjeli pred kamere.

"Budući da je riječ o tajnim podacima, i predsjednik i premijer su "zakopčani" oko afere koja trese vojni sustav. Iako se nisu očitovali o ovome, neslužbeno doznajemo kako su o svemu obavješteni, budući da redovno dobivaju izvješća tajnih službi. Međutim, u ovoj fazi "istrage" ne žele o tome javno", rekla je.

Ovo nije prvi put da su vojni obavještajci pod lupom javnosti. Bivši čelnici VSOA-e Darko Grdić i Ognjen Preost pravomoćno su osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno trošenje agencijskog novca, no u međuvremenu su tražili od predsjednika Milanovića pomilovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:41