SNAŽAN ZVUK

Vojni avioni u niskom preletu uznemirili Dubrovčane: Ljudi su izašli na balkone, ubrzo se otkrilo o čemu je riječ

Prema neslužbenim informacijama, u Zračnu luku Dubrovnik sletjeli su kako bi se opskrbili gorivom

Ilustrativna fotografija Dubrovnika noću

 Admir Buljubasic/CROPIX

U ponedjeljak navečer oko 20:40 sati više vojnih aviona u niskom letu preletjelo je Dubrovnik. Dubrovački dnevnik doznaje kako se radi o osam američkih vojnih aviona.

Začuo se snažan, prodoran zvuk, a mnogi građani izašli su na balkone kako bi provjerili o čemu se radi. Avioni su, kako javljaju građani, sletjeli u Zračnu luku Dubrovnik. Video slijetanja jednog od aviona možete vidjeti na videu.

Dubrovački dnevnik doznaje i razlog njihova dolaska, a prema neslužbenim informacijama, u ZL Dubrovnik sletjeli su kako bi se opskrbili gorivom. A građani se znaju našaliti - možda su samo skoknuli do Dubrovnika prije nego što u ponoć ponovno skoči cijena goriva.

Nešto kasnije o svemu se oglasio i MORH.

- U sklopu obučnih aktivnosti u ponedjeljak je tijekom večeri, u Zračnu luku Dubrovnik sletjelo 8 aviona F-18 radi popune gorivom, objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) u ponedjeljak navečer.

Ovakvi posjeti savezničkih lovačkih aviona uobičajeni su u NATO savezu, a osobito u područjima u kojima aktivnosti provode zračne snage i lovački avioni američkog mornaričkog zrakoplovstva (US Navy) i marinskog korpusa (US Marine Corps), priopćio je MORH odgovarajući na upite vezano za avione na dubrovačkom području.

Posjet i opskrba gorivom provode se u zračnim lukama država članica Saveza u kojima se time najmanje remeti civilni zračni promet i koje imaju potrebnu infrastrukturu te sposobnosti potrebne savezničkom zrakoplovstvu. Američki nosač aviona George H.W. Bush provodi redovite aktivnosti u Sredozemnom moru, stoji u priopćenju ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32