UDAR S DESNICE

VODEĆI HRVATSKI TEOLOG ZA JUTARNJI 'Crkva je uz predsjednicu. Tko je uopće taj Batarelo?'

 Goran Mehkek/CROPIX

“Kršćani nikada ne mogu opravdati pobačaj, ali predsjednica ima pravo na vlastito mišljenje i djelovanje. Ona mora plivati unutar visoke politike, i to unutar različitih struja, i zaista je pogrešno zbog toga ju napadati. Osim toga, a tko je Vice Batarelo? Rekao bih da nije teolog i stručnjak za ovu problematiku, i možda se ne treba baviti njegovim izjavama”, rekao nam je ove srijede jedan od vodećih hrvatskih teologa Josip Grbac.

Grbac je profesor moralne teologije i bivši rektor Visoke bogoslovske škole u Rijeci.

Izjava koju je Josip Grbac dao Jutarnjem listu ujedno je i neslužbeno stajalište najvećeg dijela Crkve u Hrvatskoj o Batarelovu napadu na Kolindu Grabar Kitarović.

Predsjednik udruge Vigilare Vice John Batarelo prozvao je Kolindu zbog njezina sudjelovanju na konferenciji Zaklade Clinton, ustvrdivši da je Hillary Clinton izrazito lijevo-liberalno orijentirana, kao i da aktivno i financijski promiče pravo na abortus i potkopava instituciju obitelji.

U crkvenom vodstvu Batarelov napad na Kolindu nije naišao na razumijevanje, što nam je ovih dana potvrdilo više svećenika. Biskupi su eksplicitno (kardinal Josip Bozanić i nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK) pozdravili pobjedu Grabar Kitarović.

“Nema logike tražiti od katolika da ne komuniciraju s ljudima koji su drukčijeg svjetonazora. Uostalom, papa Benedikt XVI. primio je u audijenciju Jadranku Kosor, koja je razvedena, a papa Franjo dočekao je Ivu Josipovića i Zorana Milanovića iako su agnostici”, pojasnio je pater Tonči Trstenjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:36