SVJETSKI DAN JABUKA

Voćari: Iako su ove godine jabuke sitnije, kvaliteta voća je ostala ista

Hrvatska voćarska zajednica uspjela je s Ministarstvom dovršiti projekt certificiranja pod nazivom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska"

Jedna jabuka na dan doktor iz kuće van. Ovim popularnim sloganom, kojim Hrvatska voćarska zajednice(HVZ) potrošačima poručuje zašto je za zdravlje dobro jesti domaće jabuke, i ove se godine obilježava Svjetski dan jabuka, 20. listopada.

Iako je godina bila teška zbog klimatskih poremećaja i velikih mrazeva u proljeće koji su opustošili voćnjake, ove jeseni ipak stižu optimistične vijesti, da je urod ipak gotovo dovoljan za domaće potrebe - oko 65.000 tona, pri čemu je konzumne oko 50.000 tona, a industrijske jabuke, koja se najčešće koristi za proizvodnju sokova i džemova, oko 15.000 tona.

Jamstvo domaćeg

Povrh svega, Hrvatska voćarska zajednica uspjela je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede dovršiti projekt certificiranja jabuka pod nazivom "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" koji bi trebao svojom markicom istaknutom na domaćim jabukama jamčiti potrošačima da kupuju domaće.

Branimir Markota, predsjednik HVZ-a, na predstavljanju ove oznake rekao je kako je "jedan od najvećih problema voćara izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima".

- Ovaj certifikat domaćeg proizvoda 'Dokazana kvaliteta Hrvatska' diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni domaćeg proizvoda. Voćari trebaju znati da za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i količinu proizvoda - kaže Markota.

No, nismo odoljeli baš uoči Dana jabuka upitati ga ono što su primijetili potrošači - kako to da su ove godine gotovo sve domaće jabuke koje se prodaju na veliko tako malog kalibra?

"Kraljica voća"

- Dijelom su za to zaslužne izuzetno nepovoljne vremenske prilike u ranoj fazi rasta ploda. Treba reći da je ovo godina s velikom frekvencijom pojave mraza koji donosi uvjete stresa pa poslije nepovoljno utječe na rast i razvoj ploda. Tijekom godine nije bilo moguće nadoknaditi izgubljeno kod visokih opterećenja.

Pojedine sorte poput gale, čija je sortna osobina manji plod, imale su izrazito visok potencijal rodnosti. Možemo reći da je u velikoj mjeri sitniji plod rezultat vremenskih prilika u kombinaciji sa sortnim specifičnostima, opterećenjem i primijenjene tehnologije - pojašnjava nam Markota.

Što reći nego savjetovati da barem na Dan jabuka pojedete jednu od ovih "kraljica voća", bila ona idared, zlatni delišes, jonagold, gala, braeburn ili neka iz bakina vrta. Tomu će pripomoći i tvrtka ENNA Fruit koja u trgovačkim lancima promovira prigodnu prodaju kroz "Dane domaće jabuke".

I sitnije jabuke trebaju biti u prvoj klasi

Branimir Markota navodi kako "komercijalni standardi većine trgovačkih lanaca u Hrvatskoj deklariraju I. klasu robe u promjeru od 75 do 85 mm, u iznimnim slučajevima do 90, pa je upitno koliki postotak ovogodišnje uskladištene robe može završiti u parametrima iste da bi ispunile komercijalni uvjet prve klase.

- Proizvođači se stoga pitaju zašto trgovački lanci u ovoj izuzetno teškoj proizvodnoj sezoni ne korigiraju svoje komercijalne standarde veličine jabuke te zašto i nešto sitniju jabuku ispod kalibra 70-75 pod kategorijom I. klase nisu spustili na kalibar 60 mm jer je to u zapadnoj Europi uobičajena kategorizacija - nastavlja Markota te dodaje kako "veličina jabuke nije ni u kakvoj korelaciji s njezinom kvalitetom".

- Zanimljivo je napomenuti kako sjevernije europske zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, smatraju prvom klasom jabuku kalibra od 60 do 65 mm jer je njihova navika konzumiranja jabuke za osvježenje, a na za obrok. Što idemo istočnije u Europi, preferencija je za krupnijom jabukom. Zemlje Afrike i dijela Azije također preferiraju nešto sitniju jabuku, od 65 do 75 mm - uvjerava nas Markota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:59