TMURNA SCENA

VLASNICA NAJTUŽNIJEG PSA U HRVATSKOJ 'Još uvijek plače, želi otići do mrtvog prijatelja'

Tijelo mrtvog psa puna je tri dana ležalo uz cestu u Donjoj Stubici, a nadležne službe nisu ništa poduzele
 Neja Markicevic / CROPIX

Tužna priča o crnom psu koji čuva mrtvog bijelog psa, koje je u subotu ujutro u Donjoj Stubici snimila naša fotografkinja Neja Markičević, mnoge je dirnula. Bijelog psa, kojem se ne zna vlasnik, netko je udario automobilom i nastavio se voziti dalje. Tijelo je ležalo uz cestu, a onda se odjednom pojavio crni pas. Satima je sjedio uz mrtvog prijatelja, povremenu mu ližući glavu. Nije odlazio kući, koja je udaljena kilometar, nije ga zanimala ni hrana ni voda. Satima je čuvao mrtvog prijatelja.

Crni prijatelj zove se Arči i star je čak 15 godina. Njegova vlasnica Vesna Đurđević kaže kako je u petak rano ujutro otišao iz dvorišta, no nije se vratio do podneva. Pošto je blizu dvorišta šuma koju Arči obožava, pretpostavila je da se igra u šumi. Tek kad je njena kćer Janja vidjela fotografije objavljene na našem webu, shvatila je gdje im se pas nalazi.

- Odveli smo ga doma, iako nije htio. Nismo ga vezali, ali čim smo se okrenuli, nestao je. Puna tri dana odlazili smo po njega - uporno je sjedio pokraj mrtvog psa. Trećeg smo ga dana vezali da ne ode, jer smo se bojali da ne pokupi nekakvu zarazu. No čujemo ga kako plače, jer želi otići do tijela. Čim smo ga zavezali počeo je tugovati, čuli smo taj zvuk koji kod njega znači da je jako tužan. Da ga sad pustimo, on bi opet otišao do mrtvog psa. Ne znam zbog čega se točno ponaša tako, je li mu taj pas bio drag ili koji je razlog zašto stražari uz njega i u smrti. No, on sigurno ima neki svoj razlog - kaže Vesna.

Veterinarka Silvija Rakočević kaže kako psi nemaju svijest o smrti, pa Arči sigurno ne shvaća kako je njegov prijatelj mrtav.

- Psi komuniciraju mirisom: ili im miris ne paše, pa su konkurencija, ili im se sviđa, pa postaju prijatelji. Ovdje je očito riječ o psećem prijateljstvu. Arči je mrtvog psa prepoznao po mirisu i došao k njemu. Shvatio je da nešto nije u redu, jer on leži i ne miče se, pa ga je čuvao. Možda je pomislio da spava, pa je čekao da se probudi kako bi se opet mogli igrati. U svakom slučaju, pokazao je najljepše pseće osobine: postojanost i vjernost - kaže doktorica Rakočević.

Tijelo mrtvog psa tri dana ležalo uz cestu

Tijelo mrtvog psa puna je tri dana ležalo uz cestu u Donjoj Stubici, a nadležne službe nisu ništa poduzele. Netko je leš pomaknuo malo dalje od ceste, ali to je bilo sve što se poduzelo dok jučer nije higijeničarski servis preuzeo psa.

- Mi nismo ni znali da se nešto dogodilo. Uostalom, životinja je bila u cestu, pa su se za to trebali pobrinuti u državnim cestama - kaže Milan Kebec iz komunalnih poslova Donje Stubice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:13