GODIŠNJICA

Vladin plan za obnovu Banovine: u godinu dana sagraditi do 500 novih kuća

Središnji državni ured planira početi objave postupaka nabave i to za izvođenje radova na gradnji višestambenih zgrada

U Petrinji ni godinu dana nakon razarajućeg potresa nije počela gradnja niti jedne zamjenske obiteljske kuće u organizaciji države, a u Zagrebu, u kojem će u ožujku biti dvije godine od potresa, nije krenula konstruktivna obnova niti jedne višestambene zgrade koju bi organizirala ta ista država.

Zakoni, dnevno-politička prepucavanja, javne nabave, a godine prolaze, nešto se napravilo, ali se puno više svađalo, prezentiralo, planiralo, 'nabavljalo', savjetovalo...

Vladajućima je trebalo godinu dana da dođu do ideje kako bi zamjenske obiteljske kuće i višestambene zgrade čiju gradnju planiraju financirati na Banovini trebale izgledati, a onda to nisu dovoljno dobro razradili jer su stručne udruge i organizacije baš ovih dana negodovale, pa su javnu nabavu za jedan od tih modela stavili 'na čekanje'.

Arhitektima se, naime, nije svidio način odabira modela takozvane urbane kuće, domaći proizvođači su ih kritizirali jer u dokumentaciji navode materijale koji se ne proizvode u Hrvatskoj, a pojavile su se i nejasnoće oko načina dogovaranja cijena u ugovorima koji bi se trebali potpisivati s izvođačima.

image


Model tipske kuće tradicionalne gradnje i model višestambenih zgrada

Uglavnom ni godinu dana nije bilo dovoljno da se ideja iskristalizira i barem administrativno potpuno postavi na noge, a kamoli da je godinu dana nakon potresa u organizaciji države počela gradnja ijedne obiteljske kuće. Međutim, ne ulijeva povjerenje ni primjer Zagreba u kojem, iako se bliži dvije godine od potresa koji se dogodio u ožujku 2020., u organizaciji države na terenu isto tako nije krenula još ni jedna konstruktivna obnova. U međuvremenu je na vrhu Fonda za obnovu došlo do smjene, bivši šef Damir Vanđelić kazao je da je postavio Fond 'na noge' te da je njegov posao završen, pa je postavljena privremena ravnateljica Snežana Penović.

Prvi čovjek Stožera civilne zaštite i ministar branitelja Tomo Medved ponavlja kako izravna šteta na Banovini iznosi 42 milijarde kuna, a kad ga se pita o tome zašto to sve toliko dugo traje, počne nabrajati što je učinjeno. Definitivno je i puno toga napravljeno, ali onima koji žive u kontejnerima to, čini se, ne znači mnogo.

- Obnovu ne čine samo građevinski radovi već cjelovita i detaljna priprema svih aktivnosti... - navodi Medved u intervjuu za Jutarnji list nabrajajući ponovno sve administrativne korake koji su prethodili današnjoj situaciji, odnosno do faze u kojoj je raspisana javna nabava za gradnju 30 zamjenskih kuća...

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek nedavno je na prezentaciji modela kuća rekao da su se vodili time da "prostor koji je pogođen katastrofom oplemene i sagrade kuće koje su usklađene s propisima EU, a to je da svaka kuća bude funkcionalna, sigurna te da se poštuje tradicionalna arhitektura i da bude energetski učinkovita".

- Formirali smo dva modela kuća - tradicionalna arhitektura i urbani model kuće. Poznata nam je dinamika kraja, to je poštivanje obiteljske različitosti. Znamo da u našim kućanstvima živi više generacija i na taj način dali smo stradalnicima da izaberu između kuća s manjim brojem spavaćih soba i više spavaćih soba, da ju prilagode svojoj obitelji. Svim stradalnicima pripada veličina objekta po korisnoj tlocrtnoj površini: 55 m² za 1-2 člana, 70 m² za 3-4 i 85 m² za više od pet članova - rekao je Hanžek.

Nakon provedbe postupaka javnog nadmetanja i potpisa ugovora s izvoditeljima, objašnjava proceduru državni tajnik Hanžek, slijedi odabir modela zamjenskih obiteljskih kuća sa strane građana.

- Gradnja prvih zamjenskih kuća započet će krajem siječnja 2022., ovisno o vremenskim prilikama. Stradalnici koji se odluče za tipske modele zamjenskih obiteljskih kuća i modele višestambenih zgrada neće trebati ishoditi ni lokacijsku, ni građevinsku, ni uporabnu dozvolu, nego će na temelju izdanog rješenja dobiti pravo upisa u vlasničku knjigu i katastar temeljem izvedenih radova i izvješća nadzornog inženjera. Planiramo gradnju do 500 zamjenskih tipskih obiteljskih kuća u godini dana - najavljuje državni tajnik Hanžek.

image

Urbana tipska kuća nedavno je odbačena zbog kritika arhitektonske struke

Za gradnju zamjenskih višestambenih zgrada u tijeku je, nastavlja, dovršetak izrade projektne dokumentacije tipskih projekata koji poštuju urbanističke uvjete, zadovoljavaju najviše standarde gradnje i energetske učinkovitosti te sadržavaju elemente tradicionalne arhitekture.

- Središnji državni ured planira započeti objave postupaka nabave od ovoga tjedna i to za izvođenje radova gradnje višestambenih zgrada na području Petrinje,Topuskog, Gline, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Gvozda, gdje će ove godine započeti gradnja 40-ak višestambenih zgrada sa 600 stanova - najavljuje državni tajnik Hanžek.

No, vladajući su ovih dana odlučili odustati od javne nabave za gradnju zamjenskih kuća urbanog modela zbog kojih su primili niz kritika arhitektonske struke te povećati nabavu za gradnju tradicionalnih tipova zamjenskih kuća.

Ministar Darko Horvat odlučio je, nakon niza kritika koje su se mogle čuti u javnosti poslije prezentacije modela kuća što se planiraju graditi na Banovini, održati sastanak sa stručnjacima kako bi pokušali iznaći rješenje za situaciju u kojoj su se našli, a posljedica toga je, među ostalim, i da se zasad odustalo od javne nabave za kuće koje im je donirao Rotary klub.

U Središnjem državnom uredu za obnovu doznajemo da su za gradnju 30 tipskih montažnih kuća suhom drvenom gradnjom ovih dana zaprimili četiri ponude. Donošenje odluke o odabiru očekuje se u roku tjedan dana.

- Središnji državni ured objavio je i postupak nabave gradnje 30 tipskih zidanih kuća, tradicionalni model. Rok za dostavu ponuda, kao i otvaranje ponuda u postupku javne nabave izvođenja radova gradnje tipskih zidanih kuća predviđen je 29. prosinca.

Tada će biti objavljen i postupak javne nabave za gradnju dodatnih 30 zamjenskih tradicionalnih kuća u klasičnoj zidanoj gradnji i 60 kuća u montažnoj drvenoj gradnji, a do sredine siječnja se planira objava i nadmetanja za gradnju 60 drvenih montažnih kuća primjenom druge tehnologije - stoji u objavi Državnog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:41