ZBOG MINISTROVE NESMOTRENOSTI

Vladi prijete tužbe prosvjetnih radnika: Plaća za srpanj smanjena im je i do 800 kuna!

Upućeni tvrde da se to smanjenje nije smjelo već sada, tijekom godišnjih odmora, odraziti na plaće
 Nenad Dugi / CROPIX

Mnogi učitelji i profesori šokirali su se kad su dobili plaću za srpanj: nekima je smanjena i do 800 kuna, javlja HRT.

Iako je Vlada donijela odluku o ukidanju takozvanog prosvjetnog dodatka - upućeni tvrde da se to smanjenje nije smjelo već sada odraziti na plaće, tijekom godišnjih odmora. Vladi zato prijeti - poplava tužbi.

- Nažalost, to se dogodilo nesmotrenošću ministra Željko Jovanovića koji nije na vrijeme obavijestio škole kako obračunavati plaće. Mi ćemo kao sindikat vrlo brzo krenuti s pilot-tužbama ako u što kraćem roku ljudi ne dobiju razliku plaće za srpanj - rekao je Željko Stipić iz školskog sindikata Preporod.

Ministar je na to kazao da ne smije davati izjave sve dok traje proces mirenja sa sindikatima.

- Svima kojima je umanjena plaća dok su bili na godišnjem odmoru, kada im je trebalo isplatiti naknadu plaće u koji ulazi prosjek plaća posljednja tri mjeseca, nije trebala biti umanjena i imaju veliku izvjesnost uspjeha u sudskim sporovima - rekao je Viktor Gotovac s Katedre za radno i soc. pravo Pravnog fakulteta Zagreb.

Da paradoks bude veći, zbog očito loše komunikacije s mjerodavnima, srpanjske plaće prosvjetarima su se isplaćivale svakako: nekima nije oduzeta ni kuna, drugima od 200 do 400 kuna, a profesorima pred mirovinu i do 800 kuna , javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:41