SVOJIM NOVCEM

Vladajuća stranka se iselila: Središnjica HDZ-a počela jednogodišnju konstrukcijsku obnovu

‘Osigurali smo zgradu prije potresa i novac Ministarstva prostornog uređenja ne trebamo‘, navode u odgovoru iz HDZ-a

Početak obnove zgrade središnjice HDZ-a

 Goran Mehkek/CROPIX

Ovih je dana počela konstrukcijska obnova zgrade središnjice HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma 4 za koju se predviđa da bi mogla potrajati čak godinu dana. Na zgradi je postavljena skela, a osoblje se preselilo u zamjenske urede na dvije adrese.

"Obavljaju se radovi obnove, uređenja i ojačanja konstrukcije zgrade središnjice HDZ-a. Projekt obnove izradio je projektni studio Ultra Studio d.o.o. iz Zagreba, a izvođač radova je tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca", stoji u odgovoru iz HDZ-a. Dodaju da je projekt "financiran iz vlastitih te sredstava osiguranja, s obzirom na to da je zgrada središnjice bila osigurana prije samog potresa".

"Stoga se neće tražiti sredstva za obnovu od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine", navode u odgovoru iz HDZ-a, dodajući da zasad ne mogu izaći u javnost s cijenom radova jer će tek nakon istražnih radova biti poznato što će sve biti potrebno obnoviti.

"Konačna cijena obnove znat će se nakon završetka radova, a za vrijeme radova zgrada se neće moći koristiti", navode u HDZ-u. Kažu da su se savjetnici, Odjel za medije i veći dio pratećih službi preselili u prostore zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a, a za računovodstvo su unajmili posebne prostorije.

Sjednice Predsjedništva održavaju se u prostorima u Gundulićevoj. Treba pritom reći da HDZ nije obveznik postupka javne nabave, ali neslužbeno doznajemo da su prikupili tri ponude i posebno osnovano povjerenstvo izabralo je onu najpovoljniju.

U zemljišnim knjigama na zgradi HDZ-a trenutačno nema nikakve zabilježbe, a ona koja je bila zbog postupka Fimi-Media izbrisana je 2022. godine. Zgrada središnjice HDZ-a poznata je kao kuća Rosenberg-Rosenstock, stoji na portalu Arhitektura Zagreba koji je svojevrsni leksikon znamenitih zagrebačkih građevina. Sagrađena je 1927./1928. godine prema projektu Aladara Baranyaija (Benedik & Baranyai).

"Kod zgrade realizirane u duhu modernističke redukcije oblika na tradiciju asociraju još samo simetrično pročelje, horizontalna razdioba pojedinih katova diskretnim vijencima, balkon na konzolama i jednostavno profilirani otvori vertikalnog tipa. Pored interpretacija na temu historicističkog vokabulara za sve Baranyaijeve zgrade na Trgu žrtava fašizma, zajedničko je i oblikovanje stanova koje uspostavlja nove parametre funkcionalnosti i luksuza", navodi se na toj stranici u tekstu koji potpisuje Jasna Galjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:42