NOVI ZAKON

VLADA ŽELI OGRANIČITI KAMATE Linić: 'Banke su u strahu, ali mi želimo zaštititi građane'

Do drugog čitanja zakona u Saboru Vlada želi riješiti i pitanje metode otplate kredita. Naime, tvrdi Linić, kod dosadašnje otplate dugova mnogi ostaju neugodno iznenađeni spoznajom da im veći problem predstavlja otplata kamate, nego glavnice, pa Vlada želi da se najprije otplaćuje glavnica, a ne kamata
Zagreb, 300414.Banski dvori, Markov trg.Jutros, s pocetkom u 10 sati, u Banskim je dvorima zapocela nova sjednica Vlade Republike Hrvastke. Na fotografiji: Slavko Linic, ministar financija.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Prođe li u Saboru Vladin prijedlog, visina kamatnih stopa u Hrvatskoj od 1. bi srpnja bila ograničena.

Naime, Vlada je s današnje sjednice na saborske klupe uputila prijedlog Zakona o kamatama, kojim se visina kamatnih stopa po kojima će se zaduživati tvrtke ograničava na 12,35 posto, dok kod građana ona ne bi smjela prelzaiti 11,35 posto. Kamate kod prekoračenja po tekućem računu ne bi smjele biti veće od 10,35 posto. Kamatne stope sada nerijetko iznose i 18 posto.

Ministar financija Slavko Linić poručio je da je svjestan primjedbi bankara da će se limitiranje kamata odraziti na njihovu profitabilnost, ali Vlada se na donošenje Zakona o kamatama, prvog takve vrste u nas, odlučila kako bi zaštitila ponajprije građane, od kojih su mnogi potonuli u dužničko ropstvo.

"Bankari strahuju da će to utjecati na njihovu profitabilnost, ali to radimo kako bismo zaštitili građane", poručio je Linić.

Do drugog čitanja zakona u Saboru Vlada želi riješiti i pitanje metode otplate kredita.

Naime, tvrdi Linić, kod dosadašnje otplate dugova mnogi ostaju neugodno iznenađeni spoznajom da im veći problem predstavlja otplata kamate, nego glavnice, pa Vlada želi da se najprije otplaćuje glavnica, a ne kamata.

"Time od sebe stvaraju vječnoga dužnika", zaključio je Linić, opisujući stanje u kojem se nalaze građani koji otplaćuju kredite s visokim kamatama.

Vlada prihvatila program mikrokreditiranja

Vlada je danas usvojila kreditni program mikrokreditiranja, kojeg će provoditi HAMAG.

Kreditnim programom "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo", koji se provodi u sklopu Poduzetničkog impulsa, predviđeno je odobravanje mikro-kredita od 10.000 do 120.000 kuna. Krediti će se odobravati uz kamatnu stopu od samo 0,99 posto, uz rok otplate do pet godina i poček od šest mjeseci. Vlastito učešće nije potrebno.

Tim će se kreditima moći nabavljati strojevi i oprema, alati i uređaji, te će se omogućiti kupnja i adaptacija zemljišta i poslovnih objekata, te IT rješenja. U ovoj je godini za provedbu programa mikrokreditiranja u proračunu izdvojeno pet milijuna kuna. Vladine procjene govore da će se time omogućiti izravna podrška za ostvarivanje barem 41 novog poduzetničkog pothvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:21