OPET NA GLASANJE

Vlada već imenovala povjerenike: Općine Starigrad i Gradinu čekaju prijevremeni izbori

Izabranom načelniku Starigrada Kristi Ramiću mandat je prestao po sili zakona
 Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Općine Starigrad i Gradina u idućoj godini čekaju prijevremeni izbori za općinskog načelnika i za općinsko vijeće, o datumu će odlučiti Vlada koja je već imenovala svoje povjerenike za njih.

U Starigradu je to Marin Čavić, koji će obavljati poslove iz nadležnosti općinskog načelnika, a u Gradini Ivan Gojević, kojemu su povjereni poslovi iz nadležnosti općinskog vijeća.

Vlada je šturo priopćila da je Čavić imenovan jer je izabranom načelniku Starigrada Kristi Ramiću (HDZ) mandat prestao po sili zakona, a kako je riječ o maloj općini, načelnik nema imenovanih zamjenika.

Lokalni mediji pak pišu da iza spomenute formulacije stoji pravomoćna uvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine na koju je Ramić osuđen zbog davanja lažnog iskaza u sudskom sporu starijem od deset godina.

Ramića je na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine nepravomoćno osudio Općinski sud u Zadru, a tu je presudu u studenom ove godine potvrdio Županijski sud u Puli, čime mu, po zakonu, automatski prestaje načelnički mandat.

Općinu Starigrad u Zadarskoj županiji vodio je dva desetljeća, a novi mandat, već u prvom krugu, izborio je i na posljednjim lokalnim izborima u svibnju 2021. godine, osvojivši 68 posto biračkih glasova.

Gradina: Vijeće trajno ostalo bez kvoruma

Općinsko vijeće Gradine, općine u Virovitičko-podravskoj županiji, raspušteno je jer je trajno ostalo bez kvoruma, sedam od ukupno 14 vijećnika podnijelo je pisane ostavke na svoje dužnosti.

Učinilo je to šest vijećnika Domovinskog pokreta i jedan HSS-ov.

Dvije stranke poručile su da im neće odrediti zamjenike, slijedom čega je općinsko vijeće Gradine trajno ostalo bez kvoruma, odnosno broja članova potrebnog za rad i donošenje odluka, čime su se stekli uvjeti za njegovo raspuštanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:53