ODLUKA BANSKIH DVORA

VLADA USVOJILA ZAKON O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU Milanović: 'Hrvatska je europska država. Ne pripadamo 19. stoljeću, kao neki'

 Goran Mehkek / CROIX

ZAGREB - Vlada je danas usvojila i u Sabor uputila dugo najavljivani zakon o životnom partnerstvu, kojim se reguliraju prava istospolnih zajednica.

Prema riječima premijera Zorana Milanovića, na tom zakonu se dugo radi i njegovo usvajanje nije tempirano s nedavnim održavanjem referenduma o unošenju definicije braka u Ustav. Ipak, Milanović je upozorio kako je Hrvatska europska zemlja i kao takva mora poštivati određene standarde.

MILANOVIĆ 'Odluku o sirijskom kemijskom oružju nećemo donijeti iza pet brava i zatvorenih vrata'

„Do ulaska u EU smo bili zapad istoka. Sada ne bi bilo dobro da postanemo istok zapada. Hrvatska je europska država i u toj Europi postoje određeni standardi. Neki su u njima malo dalje otišli, neki nisu, a među takve ćemo se ubrajati i mi. A, neki su po tome još u 19. stoljeću. Tamo bogme ne pripadamo!“, poručio je Milanović.

I ministar uprave Arsen Bauk ocijenio je da je donošenje ovog zakona odraz stanja u kojem se nalazi hrvatsko društvo. Zakon je, istakNUo je, radila heterogena skupina i sada ide u Sabor, gdje se Vlada nada da će dobiti sveobuhvatnu potporu.

Inače, novim se zakonom istospolnim partnerima omogućuje sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis te zajednice u registar životnog partnerstva. Definiraju se i prava i obveze koje proizlaze iz životnog partnerstva.

Ne predviđa se mogućnost posvajanja djece za životne partnere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:35