DRŽAVNA INTERVENCIJA

Vlada smanjila trošarine i marže, Plenković objavio detalje: Ovo su nove cijene goriva!

Cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana. Uredba će biti na snazi 30 dana
 Dragan Matić/Cropix

Vlada je na sjednici u ponedjeljak odlučila dodatno smanjiti trošarine na naftne derivate, na benzine za dodatnih 40 lipa po litri što je ukupno za 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa, kao i za dodatnih 10 lipa, na 65 lipa po litri, smanjiti maržu trgovaca naftnih derivata na benzine, dizel i plavi dizel.



Vlada je danas na telefonskoj sjednici donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, objavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije.

- U petak smo najavili da ćemo, sagledavši sve trendove, održati sjednicu kojima ćemo ublažiti rast cijena goriva. Tako smo odlučili smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo. Ukupno sniženje iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Već smo jednom intervenirali i smanjili za 40 lipa, sad smanjujemo za još 40. Dizelsko smo smanjili za 20 prethodno, sad smanjujemo za još 20 lipa.

Premijer je naveo da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 86 kn na 3,06 kn na litru benzinskog goriva, te sa 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizelskog goriva.

- Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa tu nemamo mogućnost intervencije, dodao je premijer.

Plenković je najavio i novu uredbu.

- Uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje te će se cijene mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da bi to bilo povoljnije za građane, rekao je Plenković i dodao kako će se na ovakav način donijet će se maksimalna ušteda. Rekao je i da će ova uredba biti na snazi idućih 30 dana.

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa.

- Za benzin i dizel sa sadašnjih 0,75 lipa spušta se na 0,65. Marža za plavi dizel spušta se s 0,50 lipa na 0,40, rekao je Plenković.

- Da nije bilo ovih mjera, dizel bi sutra koštao 15,70 kn, benzin 15,80 kn, a s ovim mjerama, dizel će koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,49 - naglasio je Plenković.

Po 50-litrenom spremniku to je za benzin 114 kn manje, za dizel 146 kn i za plavi dizel 171 kunu.

Plenković je rekao i da će nove cijene goriva na benzinskim postajama biti od srijede.

- Za mjesec dana ćemo procjenjivati kako dalje, ovisno o kretanju cijena na tržištu, rekao je premijer.

Na pitanje je li Vlada razmišljala o subvencioniranju javnog prijevoza po jako niskim cijenama, Plenković je kazao kako su ove intervencije samo dio donesenih mjera. Podsjetio je na već donesene subvencije na cijene plina i struje, kao i subvencije poljoprivrednicima i umirovljenicima. - Bili smo izrazito osjetljivi na najranjivije skupine, rekao je.

- U sljedećih nekoliko tjedana promislit ćemo što se još može učiniti po pitanju naftnih derivata, kaže Plenković.

Premijer je rekao i da će sutra na benzinskim postajama biti iste cijene goriva kao danas, a da će u srijedu ići smanjenje.

Kazao je i kako se neće dogoditi da djeca na jesen idu u škole u kojima nema grijanja.

Na pitanje kakva je bila reakcija distibutera, Plenković je rekao da će se oni prilagoditi novim uvjetima.

- To nije samo posao za vladu, nego svi dionici u cijelom lancu moraju podnijeti dio tereta i očekuje se visok stupanj njihove odgovornosti, rekao je Plenković.

Na pitanje hoćemo li imati sigurnu žetvu, kazao je kako će voditi računa da žetva bude provedena u skladu uobičajenih okvira i kako će sredstva biti osigurana.

image

Nove cijene goriva koje vrijede od 7. lipnja

Dragan Matić/Cropix

Ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je daljnju vladinu pomoć i angažman vlade koja će, kako je rekao, "i dalje biti uz građane i poduzetnike"

Ministar financija Zdravko Marić dodao je da se vladinim zahvatima ne mijenjaju namjenski prihodi Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih željeznica te da vlada još uvijek kod trošarina ima prostora za smanjivanje, i to 18-19 lipa kod dizela i 36-37 lipa kod benzina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:26