ČETIRI SATA SASTANKA I NIŠTA

Vlada se nije usudila rezati. HDZ: Krivi su Milanović, Rohatinski i sindikati

Nema novih poreza, bolnih rezova, smanjenja plaća i mirovina... Različitim mjerama proračun je smanjen za 1,5 mlrd. kuna
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ništa od novih poreza, pa niti onog na banke, nema većih rezanja plaća i mirovina, kao niti povećanja PDV-a. Jadranka Kosor i Vlada odlučili su - umjesto velikog rebalansa kakav se najavljuje od lipnja i oštrih rezova, izmjene državnog budžeta biti će kozmetičke. Sve dakle ostaje isto, pa i daljnje povećanje deficita, pa nas po svemu sudeći čeka novo zaduženje.

- Rebalans će biti onakav kakav može, a to znači da se nikome ne uzme previše - kratko je, ali jezgrovito ocjenio jedan od koalicijskih partnera nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem je gotovo četiri sata premijerka s partnerima raspravljala o rebalansu.

- Ovim rebalansom neće se rezati plaće i mirovine, ali će se povećati trošarine na gorivo i duhanske proizvode - izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka sa s članovima vladajuće koalicije te sindikatima.

Samo se čuje: Ne

I premda su svi sudionici sastanka davali tek šture izjave, iz razgovora s nekoliko njih, kao i s nekoliko članova vodstva HDZ-a, vrlo brzo su se posložili obrisi rebalansa koji će predsjednica Vlade predstaviti danas, nakon čega će biti upućen u Sabor. Predsjednica Vlade je kako smo saznali bila itekako spremna ozbiljno zagrabiti u rashode, ali i u prihode. Pred Predsjedništvo HDZ-a prije koji dan stigla je sa konretnim mjerama - od novih poreza do rezanja. No, od toga ipak neće biti ništa. Članovi vladajuće stranke priznali su nam: “ne idemo u ozbiljan rebalans jer su svi protiv - i sindikati i oproba i javnost i guverner. Mi očigledno nismo društvo zrelo za ozbiljne reforme”.

- Gdje god da krenete od poreza do rezanja samo čujete: ne - kaže nam izvor iz Vlade.

Neki dužnosnici HDZ-a su nam međutim potvrdili i kako uoči izborne godine nisu imali “petlje” ići u drastične rezove.

- U situaciji kada su svi protiv i godinu dana prije izbora bilo bi suicidalno ići u velike rezove. Izgubili bismo izbore, a onda bi na vlast došao SDP čiji predsjednik Milanović ionako najavljuje da će sve ono što mi smanjimo oni vratiti. Pa zašto bismo onda bilo što rezali?! - kaže nam jedan viskopozocionirani HDZ-ovac.

Prema riječima Josipa Friščića, predsjednika HSS-a, koji se i najdulje zadržao u razgovoru s premijerkom Kosor, rebalansom se neće povećavati ionako visoko porezno opterećenje u Hrvatskoj.

Guvernerovo protivljenje

- Povećanje PDV-a bi povećalo prihode, ali bi donijelo i puno više štete - rekao nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a. Kako sada stvari stoje, ovim se rebalansom neće uvoditi ni porez na aktivu (imovinu) banaka, kojeg su „gurali“ HSS i SDSS, ali i premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, u čemu su naišli na otpor kako bankarskih krugova, tako i ostalih premijerkinih savjetnika - Borislava Škegre, Željka Perića i Sandre Švaljek, ali navodno i samog ministra financija Ivana Šukera.

- Pozdravite Rohatinskog - kratko nam je danas rekao jedan HDZ-ovac jasno dajući do znanja kako je upravo guvernerovo protivljenje bili presudno za neuvođenje takvog poreza.

- Rohatinski stalno kritizira neprovođenje reformi, a sada kada hoćemo oporezivat banke on ne da - ljuti se jedan član vladajuće stranke. Ipak od poreza na banke nije se odustalo u potpunosti jer su ga osim HSS-a i SDSS-a pozdržali i još neki manjinci te zastupnici bivši liberali koji podržavaju Vladu. Stoga nije isključeno da taj porez bude uveden od iduće godine i ukalkuliran u proračun za 2011.

Što se rashodove strane proračuna tiče, uštede bi, prema Friščićevim riječima, trebale iznositi oko milijardu i pol kuna, koliko su uspjela uštedjeti ministarstva i to najvjerojatnije na materijalnim rashodima. To, međutim, ne znači i da će se ukupni rashodi stvarno smanjiti, budući da će država, prema riječima čelnika HSS-a, seljacima isplatiti zaostale poticaje, kao i naknadu za štetu od poplava. I jedan HDZ-ovac potvrdio nam je da će i dalje “prihodi rasti manje od rashoda”. Zbog toga bi u proračunu, prema nekim procjenama, na kraju godine moglo nedostajati i 15 milijardi kuna. No, Vlada ipak ne namjerava dirati ni plaće ni mirovine i to zbog sindikalne prijetnje štrajkom.

- Odustali smo od toga jer ne želimo da djeca ne mogu krenuti u školu jer profesori štrajkaju i da bolesni ne mogu dobiti skrb jer štrajkaju liječnici - kaže naš izvor. Kresao bi HDZ i poljoprivredne poticaje, ali odustalo se i od toga. No, ne zbog HSS-a već zbog seljaka.

- A šta kad s traktorima izađu na ulice - pita naš sugovornik.

Iako se kao opcija spominjala i prodaja državnih tvrtki šef HSS-a Jospi Friščić tvrdi da se o tome danas nije razgovaralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:03