RUTINSKA PROCEDURA?

VLADA RAZMATRA ZAHTJEV JUTARNJEG ‘Možda ipak nećemo skrivati Tuđmanove mirovine’

 Edin Kapić/CROPIX

Vlada će još jednom razmotriti zahtjev Jutarnjeg lista da se Slavici Lukić omogući uvid u arhivsku građu za vrijeme Franje Tuđmana da bi naša novinarka dobila popis osoba koje su odlukom prvog hrvatskog predsjednika stekle pravo na povlaštenu mirovinu.

Vlada je, naime, unatoč presudi Visokog upravnog suda i nakon dvogodišnje pravne bitke, u srijedu na sjednici odbila takav zahtjev uz obrazloženje da je riječ o tajnim dokumentima koji će javnosti biti dostupni tek za 50 godina.

Međutim, premijer Zoran Milanović jučer je iz Bruxellesa poručio kako će se odluka još jednom razmotriti budući da postoji presuda suda.

Na pitanje novinara zašto je Vlada protiv takve objave, Milanović je odgovorio da ne zna o čemu govori novinar i da će sutra, ako može, dati te podatke javnosti ako to može nešto popraviti.

- Vidio sam danas neki članak, ali to nema veze. Zašto bih ja skrivao odluke onih prije mene. Nema nikakve logike.

Ja nikome nisam dao nijednu mirovinu. Znam da je Vlada jučer donijela jedan zaključak, ali ako je posljedica toga ovakva, razmotrit ćemo još jednom.

Dakle, nemam razloga ništa skrivati. To su obične rutinske procedure. Ako netko smatra da je zbog toga… Šta bih skrivao? Koga sam ja to poslao u mirovinu? - rekao je premijer Milanović.

( A. P., G. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:27