PRIOPĆIO MUP

Vlada prihvatila Plan pripravnosti RH na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj

Cilj Plana je zaštita zdravlja ljudi, okoliša i imovine od štetnog utjecaja ionizirajućeg zračenja, objasnila je Terezija Gras

sjednica Vlade RH - ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/CROPIX

Vlada RH prihvatila je u petak Plan pripravnosti i odgovor Republike Hrvatske na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj, čiji je prijedlog na Vladinoj sjednici izložila državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Terezija Gras.

“Svrha donošenja Plana je uspostava sustava pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj u Republici Hrvatskoj s ciljem zaštite zdravlja ljudi, okoliša i imovine od štetnog utjecaja ionizirajućeg zračenja”, pojasnila je državna tajnica Gras.

"Struktura i sadržaj Plana usklađeni su s odredbama relevantne Direktive Vijeća iz 2013. o Euratomu i preporukama sadržanima u sigurnosnim standardima i drugim dokumentima Međunarodne agencije za atomsku energiju", dodala je Gras, priopćeno je u petak navečer iz MUP-a.

Planom su obuhvaćene sve vrste radioloških i nuklearnih izvanrednih događaja koji bi se mogli dogoditi u Republici Hrvatskoj ili u drugim državama s mogućim prekograničnim utjecajem na teritorij Republike Hrvatske.

Državna tajnica Gras istaknula je da se Planom utvrđuju uloge i odgovornosti svih sudionika sustava pripravnosti i odgovora te je razrađeno ukupno 11 modela odgovora na radiološki i nuklearni izvanredni događaj.

"Predloženi Plan kojim će se stvoriti uvjeti za pravovremen i kvalitetan odgovor na radiološki i nuklearni izvanredni događaj, Vlada RH je jednoglasno prihvatila", priopćeno je iz MUP-a RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17