INTENZIVNA SURADNJA

Vlada potpisala 32,5 milijuna kuna vrijedne ugovore o financiranju programa i projekata Hrvata u BiH

Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 4,2 milijuna kuna za čak 78 projekata

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je na potpisivanju ugovora 

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 31. kolovoza 2022. godine, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića, predsjednice Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskog sabora Zdravke Bušić, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, dopredsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke, ministra financija i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Tonija Kraljevića, posebne savjetnice ministra vanjskih i EU poslova Gordana Grlića Radmana, Vande Babić Galić, prve zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, članice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Borjane Krišto te gradonačelnika grada Ljubuškog Vedrana Markotića sudjelovala na potpisivanju ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu u Ljubuškom.

Vlada je na sjednici održanoj u srpnju ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom je osigurano 32,5 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti te poljoprivrede. Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 4,2 milijuna kuna za čak 78 projekata koji će podržati rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje Hrvata u BiH, i to kao nastavak politike intenzivne suradnje u ovom sektoru s područjima gdje živi hrvatski narod.

U tom kontekstu, ministrica Vučković je na današnjem potpisivanju ugovora, čestitavši svim korisnicima, istaknula kako donošenjem predmetne Odluke Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih dodatno osnaživati i ohrabrivati hrvatski narod u njegovom nastojanju da razvija i očuva nacionalni identitet. Odabrani su veći, značajniji i razvojni projekti koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, koji su u partnerstvu s lokalnom zajednicom te ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost financiranih projekata.

Kada je riječ o vanjskoj trgovini dviju zemalja, razmjenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s Bosnom i Hercegovinom karakterizira suficit i visoka pokrivenost uvoza izvozom, pri čemu je BiH jedna od najznačajnijih partnera u vanjsko trgovinskoj razmjeni RH, te se promatrano od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri izvozne zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31